Jämtland är ett av Sveriges största besöksmål för fiskare – och nu får området ordentlig draghjälp. Det står nämligen klart att Sportfiskarna öppnar ett regionkontor i Jämtland. " /> Besked: Sportfiskarna öppnar regionkontor i Jämtland | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Sportfiskarna är på frammarsch i Jämtland. Här Joel Norlin och generalsekreteraren Sten Frohm under ett besök på Torsta/Grönt Center i Ås. Var kontoret ska placeras är dock oklart. Foto: Anders Lundin
Besked: Sportfiskarna öppnar regionkontor i Jämtland

Jämtland är ett av Sveriges största besöksmål för fiskare – och nu får området ordentlig draghjälp. Det står nämligen klart att Sportfiskarna öppnar ett regionkontor i Jämtland.

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Sportfiskarna, finns utspridda på 10 kontor runt om i Sverige, och har även haft ögonen på Jämtland en längre tid. Nu är det formella beslutet om en etablering taget, och i dagarna har Sportfiskarna gått ut med en annons där de söker efter personal till det blivande kontoret.

– Det brukar ju sägas att Jämtland är det mesta fiskelänet, och det är självklart att vi vill flytta fram sportfiskets och fiskevårdens positioner där, säger Sportfiskarnas biträdande generalsekreterare Joel Norlin till Fiskejournalen.

Den ena tjänsten är inriktad på fiskevård, och den andra på ungdomsverksamhet.

”Ett regionkontor i Jämtland är ett stort steg på vägen mot bättre representation i norr. Vi erbjuder en spännande och utvecklande roll i en organisation på frammarsch. Hos oss får du möjlighet att arbeta med något du verkligen brinner för, självständigt och med konkreta resultat som följd. Vid din sida har du 50 natur- och friluftsintresserade kollegor på 10 kontor i landet, skriver Sportfiskarna i jobbannonsen.

Det står dock inte klart var regionkontoret ska placeras ännu, men ett av ställena som varit med i diskussionen är Torsta/Grönt Center i Krokoms kommun. Här hittar du mer information!

Läs mer om Sportfiskarna:

Fiskvägar får tummen ned: ”Win-win att riva ut i stället”

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta