Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Beslut nära för Ålanda ström

Öringen i Ålanda ström hoppas på ett positivt besked från Miljööverdomstolen i dag. (Foto. Morgan Fihn)

I dag är något av ödets dag för mjörnöringen då huvudförhandlingarna om ett kraftverk i Ålanda Ström skall avgöras. Inför beslutet har även Sportfiskarna yttrat sig till Miljööverdomstolen.
I november förra året fick Östad stiftelse tillstånd att bygga ett minikraftverk vid Ålanda ström. Domslutet överklagades av Länsstyrelsen. De anser att produktionen från det lilla kraftverket skulle bli så liten att skadorna överskuggar nyttan av den förnybara energin. Enligt beräkningar skulle kraftverket producera el till cirka elva villor.
Ålanda ström avvattnar sjön Anten och rinner sedan ut i Mjörn. Det är en av de viktigaste lekplatserna för den skyddsvärda mjörnöringen. Sportfiskarna menar att miljödomstolen inte har vägt nyttan med kraftverket mot skadorna på ett korrekt sätt. De har därför skrivit till Miljööverdomstolen för att uppmana domstolen att särskilt granska hur projektet påverkar möjligheten att nå målen inom EU:s vattendirektiv samt titta på om projektet verkligen kan vara samhällsekonomiskt tillåtligt.
Vill du lära dig mer om vattenkraft och dess konsekvenser? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta