Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Beslut nära för Ålanda ström

Öringen i Ålanda ström hoppas på ett positivt besked från Miljööverdomstolen i dag. (Foto. Morgan Fihn)

I dag är något av ödets dag för mjörnöringen då huvudförhandlingarna om ett kraftverk i Ålanda Ström skall avgöras. Inför beslutet har även Sportfiskarna yttrat sig till Miljööverdomstolen.
I november förra året fick Östad stiftelse tillstånd att bygga ett minikraftverk vid Ålanda ström. Domslutet överklagades av Länsstyrelsen. De anser att produktionen från det lilla kraftverket skulle bli så liten att skadorna överskuggar nyttan av den förnybara energin. Enligt beräkningar skulle kraftverket producera el till cirka elva villor.
Ålanda ström avvattnar sjön Anten och rinner sedan ut i Mjörn. Det är en av de viktigaste lekplatserna för den skyddsvärda mjörnöringen. Sportfiskarna menar att miljödomstolen inte har vägt nyttan med kraftverket mot skadorna på ett korrekt sätt. De har därför skrivit till Miljööverdomstolen för att uppmana domstolen att särskilt granska hur projektet påverkar möjligheten att nå målen inom EU:s vattendirektiv samt titta på om projektet verkligen kan vara samhällsekonomiskt tillåtligt.
Vill du lära dig mer om vattenkraft och dess konsekvenser? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta