Beslut på fel grunder?

För att kunna släppa mer vatten förbi Slussen har Stockholms stad begärt att få fylla igen djuphålorna belägna öster om Tunnelbanebron. (Foto: Rolf Nyström / www.rolfsbild.se )

Älvräddarna:
Stockholms stads ansökte nyligen om att få anlägga en ny slussanläggning och att få tappa mer vatten från Mälaren. Älvräddarna ställer sig positiva till den planerade fiskvandringsvägen i samband med byggnationen, men tycker att ansökan har för många felaktigheter.
När Stockholms stad vill bygga en ny slussanläggning vill man även bygga en fiskvandringsväg i anslutning till denna. Christer Borg är ordförande i organisationen Älvräddarna och han tycker inte att Stockholms stad spänner bågen tillräckligt.
– I enlighet med EU:s direktiv är en fiskvandringsväg ett absolut måste, men mer måste till. Det är inte förenligt med modernt miljötänkande att låta Stockholms stads bristfälliga ansökan ligga till grund för beslut.
Han menar att ansökan baserats på rena felaktigheter, att flertalet slutsatser har dragits utifrån klart undermåliga grunder och i vissa fall saknas någon som helst vetenskaplig grund.

Konsekvenser för djurlivet
För att kunna släppa mer vatten förbi Slussen har Stockholms stad begärt att få fylla igen djuphålorna belägna öster om Tunnelbanebron. Staden har dock låtit bli att beskriva vilka konsekvenser detta skulle få på det djurliv som är beroende av det kallare och mer syresatta vattnet i hålorna. På samma sätt är det med flertalet av ansökans delar rörande konsekvenser på djur och natur.
– Det saknas en fullständig studie av ekosystemet i Riddarfjärden vilket skulle kunna innebära att viktiga rester av den ursprungliga miljön hade kunnat gå förlorat, därför är en total översyn av ekosystemet ett absolut krav, säger Borg.
www.alvraddarna.se

 

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...