Just nu:
Annons

Nyheter

5 dagar sedan Sverige Anders Lundin
Här vid Sommens utlopp ska det bli en ny fiskväg. Foto: Mats Andersson
Beslut taget: Sommen får fiskväg för 30 miljoner

Sommenöringen simmar förhoppningsvis mot bättre tider. Det står nämligen klart att det ska byggas ett fiskomlöp vid dammen i Laxberg, vid Sommens utlopp till Svartån.

Det hela är resultatet av ett 10 år långt projekt, med målet att bygga en modern fiskväg som ska fungera för alla arter, alltså en faunapassage. Projektet är ett samarbete mellan dammägaren Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS), Länsstyrelsen, Boxholms Kommun, Sommens fiskevårdsområdesförening och Boxholm Skogar AB.

Det ska tilläggas att det redan finns en fiskväg i anslutning till dammen för att fisk ska kunna vandra mellan sjön och Svartån, men den är gammal och har visat sig ha en begränsad funktion, enligt ett pressmeddelande.

Kostnaden för kalaset beräknas bli cirka 30 miljoner kronor, varav bolagen står för ungefär hälften av investeringskostnaden. Resterande summa kommer från statliga medel och bidrag från organisationer som ingår i projektet.

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Den digitala försäljningen av fiskekort ökar. Foto: Natsuki
Sportfiskarna växlar upp försäljningen av fiskekort

Sportfiskarna hoppas kunna bli en ännu större aktör inom digitala fiskekort. De har nu lanserat en helt ny version av Fiskekort.se. som ska vara både snabbare och enklare.

– Det känns väldigt bra att vi nu äntligen har en modern webbplats att erbjuda för köp och sälj av fiskekort. Detta är en viktig pusselbit i vårt centrala arbete med att tillgängliggöra fisket i Sverige, säger Sten Frohm, generalsekreterare på Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

Ambitionen är enligt Sportfiskarna själva att komma närmare fiskeområdena och bli mycket bättre på kommunikation och support till alla som väljer att sälja sina fiskekort via Fiskekort.se. Webbplatsen sägs vara genomarbetad från grunden för att motsvara dagens krav och förväntningar på en e-handelsplats för fiskekort. Mycket tid och kraft har lagts på att fiskekortsköparen skall få en så bra och smidig upplevelse som möjligt.

Mer information kan du läsa här på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta