”Beslutet handlar inte om ökade kvoter”

– Prognosen är alltjämt att torskfisket i Östersjön kommer att understiga fastställd kvot för 2012. HaV följer fisket löpande genom rapportering och kontroll. Vi har ständig beredskap för att införa fiskestopp när fisket närmar sig årskvoten, säger Björn Risinger.

I måndags beslöt Havs- och vattenmyndigheten att höja torskransonen för trålfiskare i östra Östersjön. Beslutet har väckt en del starka reaktioner.
– Jag vill lugna alla som oroas över att vi inte bryr oss om fiskebestånden. Vi kan inte ändra kvoten och vill inte heller tillåta fiske över fastställd kvot, säger Björn Risinger, generaldirektör för HaV.
Kvoterna för torskfiske i Östersjön beslutas varje höst av EU:s fiskeministrar som i sin tur grundar beslutet på vetenskaplig rådgivning från ICES, Internationella havsforskningsrådet. Sverige har en fastställd procentuell andel av den totala kvoten i varje fiske och andelen varierar för olika arter i olika havsområden.
Inom ramen för den svenska kvoten reglerar HaV trålfiske efter torsk i Östersjön med årsransoner. För fiske med andra redskap, exempelvis garnfiske, finns inget ransoneringssystem. Hittills i år har 53 procent av trålkvoten och 30 procent av kvoten för övriga redskap använts och flera trålfiskare har redan fiskat upp hela sin årsranson. Därför har det kommit önskemål från flera håll, bland annat Sveriges Fiskares Riksförbund, SFR, att HaV ska höja årets kvoter.
– Vi varken kan eller vill höja kvoterna. Däremot har vi beslutat att höja årsransonerna för trålfiske något. Det kan vi göra eftersom fjolårets kvot för torskfiske i Östersjön inte utnyttjades helt. Det är den överstående delen som nu ransoneras ut bland trålfiskare, säger Björn Risinger.
Redan i våras diskuterade HaV att eventuellt tillåta ökade ransoner men då bedömdes risken för stora utkast av liten torsk alltför stor. Nu har risken för omfattande utkast minskat och Hav menar att det är rimligt att öka ransonerna från 900 till 1 000 kilo per ranson och vecka för trålfiske.
Information om sådana fiskestopp lämnas löpande på HaV:s hemsida för olika arter och havsområden.

FAKTA/Så fungerar systemet med fiskekvoter
:
– Kvoterna för t ex torskfiske i Östersjön grundas på vetenskaplig rådgivning från ICES (Internationella havsforskningsrådet)Svenska forskare på bland annat Havsfiskelaboratoriet i Lysekil deltar med data från provtrålningar (tidigare med Argos, nu med inhyrda fartyg)
– EU-kommissionen bearbetar råden och EU:s fiskeministrar beslutar varje höst om totala kvoten för kommande år.
– Sverige har en fastställd procentuell andel av den totala kvoten i varje fiske och den varierar art för art i olika havsområden.
– Medan kvoten är totalvolymen för det svenska fisket är ransoner ett sätt att fördela fisket över året och mellan fartyg.
– Inom ramen för den svenska kvoten reglerar HaV trålfiske efter torsk i Östersjön med årsransoner.
– Hittills i år har 53 procent av trålkvoten och 30 procent av kvoten för övriga redskap nyttjats.

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...