Det blev både applåder och burop efter att EU:s fiskeministrar enats om de totala fångstkvoterna för Östersjön år 2020. Det står i alla fall klart att torskfisket i östra Östersjön blir i princip noll. " />
Annons
Beslutet klart: Fortsatt torskstopp i östra Östersjön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
Havs- och vattenmyndigheten har fått uppdraget att utreda ett stopp för bottentrålning. Foto: Getty Images
Beslutet klart: Fortsatt torskstopp i östra Östersjön

Det blev både applåder och burop efter att EU:s fiskeministrar enats om de totala fångstkvoterna för Östersjön år 2020. Det står i alla fall klart att torskfisket i östra Östersjön blir i princip noll.

Strax efter midnatt mot tisdagen kom beskedet att svenska landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) och hennes utländska kollegor var överens om fiskekvoterna. Hon meddelade att förhandlingarna var en framgång, sett utifrån kraven att skydda torskbeståndet.

Endast 2 000 ton torsk som bifångst kommer att accepteras. För de västra delarna av Östersjön hade Sverige och EU-kommissionen hoppats på minus 68 procent, vilket nu uppgraderades en aning till minus 60.

– Vi har kommit fram till ett resultat över förväntan, i mitt tycke. Jag gick in i förhandlingarna med ambitionen att vi skulle få resultat så nära kommissionens förslag som möjligt. Vi landade inte exakt där, vilket jag inte hade förväntat mig, men resultatet är bra, säger landsbygdsministern till TT.

Jennie Nilsson säger också att hon velat se en större minskning, men att alla förslag ligger inom ramen av det som har varit Internationella havsforskningsrådets rekommendationer, med råge. Alla kvotbeslut hittar ni här!

– Så det här är ett bra förslag utifrån att man vill säkerställa ett hållbart fiske som medger att vi ska kunna fiska i våra vatten även i framtiden, säger Jennie Nilsson till TT.

Men alla håller inte med om att detta var en framgång.

– Beståndet av torsk från östra Östersjön och sill från västra Östersjön är i ett kritiskt tillstånd och närapå uttömda. Enligt vetenskaplig inrådan bör fiskekvoten för dessa bestånd vara noll, vilket innebär att inte en enda torsk från östra Östersjön eller en enda sill från västra Östersjön bör tas upp”, säger Ottilia Thoreson från Världsnaturfonden WWF till TT.

Det beslutades även om en minskning av fångstkvoten för östersjölax med 5 procent. Den totala fångsten blir då 86 575 laxar, vilket var i linje med EU-kommissionens tidigare förslag.

Läs mer om kraven inför EU-mötet:

Ödesdagar för Östersjötorsken – ska Sverige leverera?

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Är du också en fena på flugfiske? Anmäl dig då till SM! Foto: Anders Lundin
SM i flugfiske blir av – hög tid att anmäla sig

2020 är de inställda evenemangens år, men fiske tillhör de sysselsättningar som oftast går utmärkt att utöva trots Covid-19. SM i flugfiske kommer att genomföras som planerat, och det finns ännu tid att anmäla sig.

Svenska mästerskapen kommer att äga rum på tre olika skådeplatser mellan 2–4 oktober, nämligen Kolbäcksgropen (båtfiske) och Sörqvarnsforsen (strömfiske) i Hallstahammars kommun samt Ljusvattnet (landfiske) i Surahammars kommun.

Arrangörsklubb är SFK Atletfiskarna, och tillsammans med Sportfiskarna så hälsar de att det är hög tid att anmäla sig om du inte redan gjort det.
De första 30 anmälda erhåller en plats och därefter erhåller man plats som reserv. Sista anmälningsdag är måndag 28 september, meddelar Sportfiskarna på sin hemsida.

Du kanske även gillar detta