Det hårt kritiserade kraftverket Hednäs i Åby älv kommer inte att rivas ut – åtminstone inte inom en snar framtid. Det står klart efter tisdagens beslut i Skellefteå kommun. " /> Beslut upprör: Skellefteå säger nej till utrivning av Hednäs | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Hednäs kraftstation kommer inte att rivas ut, är beskedet från Skellefteå kommun. Foto: Mikael Bergh
Beslut upprör: Skellefteå säger nej till utrivning av Hednäs

Det hårt kritiserade kraftverket Hednäs i Åby älv kommer inte att rivas ut – åtminstone inte inom en snar framtid. Det står klart efter tisdagens beslut i Skellefteå kommun.

Det var dystra miner bland både politiker, sportfiskare och andra vattenvänner efter tisdagens beslut i Skellefteås kommunfullmäktige. Vänsterpartiets motion om att riva ut Hednäs kraftverk med hjälp av miljöfonder och nya kraftverksfonden fick visserligen stöd från både Miljöpartiet och Kristdemokraterna, men det räckte inte till mot majoriteten med Socialdemokraterna i spetsen. Sverigedemokraterna ville återremittera frågan, men inte heller den varianten fick gehör.

Älvräddarnas ordförande Christer Borg följde debatten och beslutet med stort intresse, och drog en djup suck när röstningen var avklarad.

– Tragiskt okunniga politiker på sidan som vill behålla, men det beror på att de själva säger nej till att ta in information från andra än Skellefteå kraft. De kunde ha låtit folk från andra kommunala förvaltningar komma till tals, de som har hand om turism med mera, konstaterar Christer Borg.

Ett av den vinnande sidans huvudargument var att all energi behövs för Northvolts stundande etablering, som säger sig behöva 2 TWh för sin verksamhet.

Frågan är då om inte det är ett rimligt argument?

– Nej, Hednäs skulle bara ge 0,45 procent av deras kommande konsumtion. Ett nytt vindkraftverk skulle ge mer, säger Christer Borg.

Det började genast talas om bojkotter mot Skellefteå kommun bland sportfiskare och älvräddare efter beskedet, men Älvräddarna hoppas att det kommer fler möjligheter i framtiden att riva ut Hednäs kraftstation.

Läs om småskalig vattenkraft i Fiskejournalen:

Fiskvägar får tummen ned: ”Win-win att riva ut i stället”

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta