En hona och en hane av den fruktade betongräkan finns nu i ett akvarium på Fiskejournalens redaktion för den som vill ta sig en titt. En hona och en hane av den fruktade betongräkan finns nu i ett akvarium på Fiskejournalens redaktion för den som vill ta sig en titt.[/caption] " /> Betongräkan gör entré – hot mot vattenkraften | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Betongräkan gör entré – hot mot vattenkraften
En hona och en hane av den fruktade betongräkan finns nu i ett akvarium på Fiskejournalens redaktion för den som vill ta sig en titt.

En hona och en hane av den fruktade betongräkan finns nu i ett akvarium på Fiskejournalens redaktion för den som vill ta sig en titt.

Förra veckan gjordes en upptäckt av en ny marin art i Sverige. Räkan calcestruzzo gamberetto, även kallad betongräka, är ursprungligen från Nordafrika och hittades vid elfiske i Halland. Det som gör räkan speciell är att den med sitt sekret löser upp betong. Ett beteende som inte fått förklaring, men allvarligt hotar kraftverk och andra byggnader i vatten.
– Den kan ställa till enorm skada på bebyggelser och fundament i och i anslutning till vatten, säger Bengt Nitzén på Institutionen för främmande arter, IFFA.
Han menar att räkans spridning måste begränsas innan det går överstyr.
– Alla invasiva arter är potentiella hot, och just betongräkan förökar sig otroligt snabbt i strömmande vatten, fortsätter Nitzén.

Men de finns de som menar att den kongolesiska betongräkan ska ges frihet att föröka sig fritt. Christer Borg är ordförande i Älvräddarna och förklarar sin ståndpunkt såhär:
– Betongräkan kan mycket väl ha funnits i våra vattendrag innan vi placerade byggnader i vatten. Låt den frodas, säger Borg glatt.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
22 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta