Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Jimmy Eriksson med sin bjässe. Foto: Privat
Bjässarnas säsong – här är rekorden i Sommargäddan

Den rikstäckande tävlingen Sommargäddan har aldrig varit mer populär, och det sattes flera nya rekord i grundomgången. Nu står det även klart vilka som gör upp om mästartiteln 2020.

Att intresset för sportfiske har ökat avspeglades även i Sommargäddan, dit hela 598 lag hade anmält sig. Totalt fångades det 302 476 centimeter gädda i grundomgången, som avslutades den gångna helgen.
– Grundomgången har varit nagelbitande som alltid! Alla team har verkligen kämpat in i det sista, det är 15 av Sveriges helt klart bästa team som gör upp i finalen 5–6 september, summerar tävlingsledaren Daniel Lövstedt.

LÄNGSTA GÄDDAN NÅGONSIN I TÄVLINGEN

Förutom rekord i antal fångade centimeter så blev det även rekord för längsta gädda i tävlingen, nämligen Jimmy Erikssons imponerande madam på 133 centimeter. Jimmys lag Team Kaos fishing lyckades dock inte ta sig hela vägen till finalen.
Till finalen tog sig dock före detta mästarna ACWA Fishing, som också satte nytt rekord i grundomgången med hela 615 centimeter gädda på fem fiskar.

Här är alla lagen i finalen: Team Trinte, SLSFK, Team Palermo, CKsMarin, Team Skåne, Chiquita, Jiggar.nu, DIX, MADPIKERS, Pelagisk Popper, Justitiekanslern, ACWA Fishing, Team Tjuvfiske, Paiku, Team 5,2%. Mer info hittar ni här på tävlingens hemsida!

Relaterad nyhet från din region
14 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Finns det något hopp för Östersjötorsken? Ja, det hoppas aktörerna kring den nya forskningsstationen på Gotland. Foto: Laurence
Här är den nya vaggan för krisande Östersjötorsken

Många torskvänner riktar nu blickarna mot Gotland, där det pågår ett projekt som kan bli Östersjötorskens räddning. Sportfiskarna har nämligen fått de första torskarna levererade till sin forskningsstation Ar.

Det är SLU:s forskningsskepp Svea som kommit med en last, som kan visa sig vara sällsynt värdefull för Östersjöns ekosystem. Det handlar om 150 torskar, som till det yttre verkar vara i god kondition. De kommer nu att vara en levande del av demonstrationsprojektet ”ReCod-utsättning av småtorsk i Östersjön”.
Värd för projektet är Uppsala universitet, i samarbete med stiftelsen BalticWaters2030 och Sportfiskarna.

Förhoppningen är att de aktuella torskarna ska bli föräldrar till många yngel, som kommer att få simma ut i havet när de är redo. Sportfiskarnas projektledare Lars Vallin fick påhälsning av TV4 när torskarna släpptes ut i bassängerna.

– Tricket i det här projektet är att försöka knuffa torskens utveckling förbi äggstadiet som är en flaskhals. I forskningsstationen kommer äggen att utvecklas till yngel i de svarta behållarna i ett kylrum, berättar han i intervjun.

Här kan du se hela inslaget!

Du kanske även gillar detta