Fiskevattnet Bjeveröds Sportfiske har fått allt fler besökare, och tanken var att satsa ännu mer på utveckling de närmaste åren. Det blir precis tvärtom – nämligen en fullständig avveckling. " />
Annons
Bjeveröds Sportfiske läggs ned efter flera motgångar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det är slut på fisket i populära Bjeveröds Sportfiske. Nu svarar markägaren på kritiken. Foto: Tomas Härstedt/Bjeveröds Sportfiske
Bjeveröds Sportfiske läggs ned efter flera motgångar

Fiskevattnet Bjeveröds Sportfiske har fått allt fler besökare, och tanken var att satsa ännu mer på utveckling de närmaste åren. Det blir precis tvärtom – nämligen en fullständig avveckling.

Bjeveröds Sportfiske i Skåne har nämligen meddelat att de går i graven efter tio år, på grund av att de inte kommer överens med markägaren.

”Det är Stiftelsen Skånska Landskaps beslut att inte förlänga vårt arrende och helt avsluta fisket i Bjeveröd till förmån för annan typ av verksamhet och de har varit omöjliga att kompromissa med på den punkten”, skriver de på sin hemsida.

Enligt Bjeveröds Sportfiske så har relationen med markägarna blivit sämre de senaste åren, och parterna har bland annat varit oense kring huruvida det ska fällas träd vid grillkojan eller inte. Tanken var att området skulle utvecklas som fiskedestination, bland annat genom en lagning av lilla dammen som de kämpat för i många år.

”De chockhöjde ändå arrendet, troligen för att se om vi gav upp självmant men det gjorde vi bevisligen inte. Det kom istället ett mejl en tid senare om att ledningen nu tänkt om och att arrendet sägs upp vid årsskiftet. Upp som en sol och ner som en pannkaka”, skriver de vidare på hemsidan.

Argumentet anges vara att det är för dyrt att rusta upp området för Bjeveröds Sportfiske skull och att de nu vill satsa mer på utomhuspedagogisk verksamhet, där fiske inte finns med i planen.

Snipp, snapp snut – så var sagan slut, konstaterar de själva.

Läs mer om beskedet på deras hemsida!

Missa inte heller detta:

Uppdrag utrotning: Så ska bäckrödingen bort från bäckarna

 

 

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Här är en av de skarvar från Älvkarlebytrakten som analyserats. Foto: Älvkarleby Sportfiske/SLU
Skarvens föda analyserad: ”Äter jättemycket fisk”

”Jag tänker inte uppskatta antalet skarvar kring Älvkarleby/Gävle men jag tror att under häckningstiden uppgår deras föda till minst 1 ton per dygn”. Det säger Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske.

Att skarven äter mycket fisk är naturligtvis ingen nyhet, men exakt hur deras svenska kostcirkel ser ut har varit ganska okänt. Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske har under flera år varnat för skarvens framfart i området, och även försökt att lära känna arten bättre.
Han har nu studerat återrapporteringen av deras skyddsjakt från år 2019 och 2020, och det handlade om 180 stycken skarvar.
– På samtliga skarvar har maginnehållet analyserats och resultatet av detta är att skarven som söker föda i Dalälven samt mynningsområdet har haft följande fiskar i magen: Strömming, Nors, Nejonögon, Smolt av Havsöring och Lax, Tånglake, Tobis, Sik, Spigg, Svartmunnad smörbult, berättar Janne Olsson.
– Varje år ställer man sig frågan. Hur mycket fisk finns det egentligen?

De testar nu att sätta ut runt 6 000 stycken 2-somriga havsöringar under hösten i stället, med förhoppningen att fågelpredationen på dessa blir mindre än utsättningen som sker på våren.
– Även hägerpopulationen är mindre nu under senhösten. Vi vet däremot lite om hur dessa havsöringar tar sig an denna höstutsättning då dessa enligt biologiska klockan skall vandra ut på våren. Vi har nu märkt den stora sorteringen med pittags, 3 000 stycken, säger Janne Olsson till Fiskejournalen.
De hoppas nu att dessa öringar så småningom ska komma sportfisket till gagn, och inte mestadels i hamna i skarvmagar.

Du kanske även gillar detta