Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
Bjuden på 100-klubbare

Pontus Bentzer från Sölvesborg blev bjuden på fisketur av en kompis – och bjuden på en riktig bamsegädda, som med marginal kvalar in i 100-klubben.
Pontus bor i Sölvesborg i Blekinge och har alltså inte särskilt långt till skärgårdens välvuxna gäddor. Men det finns ett alternativ till havet. Ivösjön ligger inte långt därifrån och det var dit Pontus åkte med en kompis som lovat att ta ut honom på en trollingrepa och försöka lura en riktigt fin fisk. Och visst höll polaren löftet…
En Bombervobbler drog hugg och sedan Pontus gjort ett rejält mothugg fick han känna på kraften hos en storgädda.
”I andra änden av linan kändes det verkligen tungt, tyngre än det jag brukar få”, skriver Pontus i anmälan till 100-klubben.
Och visst var det tungt – och långt. Storgäddan mättes till hela 120 centimeter innan den fick simma tillbaka i sjön.
Svenne Andersson

Pontus Bentzer fick hänga med ut på en trollingtur och fick nöjet att drilla en riktig bamsegädda.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta