Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Bjuden på 100-klubbare

Pontus Bentzer från Sölvesborg blev bjuden på fisketur av en kompis – och bjuden på en riktig bamsegädda, som med marginal kvalar in i 100-klubben.
Pontus bor i Sölvesborg i Blekinge och har alltså inte särskilt långt till skärgårdens välvuxna gäddor. Men det finns ett alternativ till havet. Ivösjön ligger inte långt därifrån och det var dit Pontus åkte med en kompis som lovat att ta ut honom på en trollingrepa och försöka lura en riktigt fin fisk. Och visst höll polaren löftet…
En Bombervobbler drog hugg och sedan Pontus gjort ett rejält mothugg fick han känna på kraften hos en storgädda.
”I andra änden av linan kändes det verkligen tungt, tyngre än det jag brukar få”, skriver Pontus i anmälan till 100-klubben.
Och visst var det tungt – och långt. Storgäddan mättes till hela 120 centimeter innan den fick simma tillbaka i sjön.
Svenne Andersson

Pontus Bentzer fick hänga med ut på en trollingtur och fick nöjet att drilla en riktig bamsegädda.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta