Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Blåkäft fångad i Sverige

Mästerfiskaren Nicklas Kolbeck fångade i helgen Sveriges första sportfiskade blåkäft. Blir fisken godkänd av Storfiskregistret är den, förutom svenskt rekord, Nicklas femtionde storfiskreg.
Turen gynnar de ihärdiga och få människor bedriver sitt fiske med den ihärdighet och kunskap som Nicklas Kolbeck. I från fiske i både sött och salt vatten har han genom åren radat upp storfiskar. Därför är det extra kul att  det just Nicklas som bärgar landets första blåkäft. Fisken togs i lördags vid fiske ute på legendariska 10-gradran i Skagerrak. Vädret var som synes strålande och fisket i övrigt var så där. Nicklas satsade på små ovanliga arter och fiskade med anpassade tackel när blåkäften högg. En liten märklig detalj var att man såg flera mindre sjuryggar som simmade helt uppe i ytan. Därför trodde Nicklas först att det kunde vara en sjurygg han halade upp från de stora djupen. Djupet på fiskplatsen var dryga 300 meter. Fisken vägde 590 gram.
Anders Nicander

svenskt rekord, blåkäft, Kolbeck

Nicklas Kolbeck med Sveriges första sportfiskefångade blåkäft.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Svartmunnad smörbult, en hona och en hane. Foto: Jörgen Wiklund
Nya fisken – nu ska den både stoppas och nyttjas

Det är många som följer händelseutvecklingen kring fiskarten svartmunnad smörbult, med anledning av att den bland annat letar sig norrut längs Östersjöns kust. Forskare vid SLU ska nu ta fram en handlingsplan.

De ska nämligen ta fram kunskap som kan förhindra att den sprider sig till sötvatten – och kanske rentav blir till en resurs i stället.
”Invasiva arter är ett allvarlig hot mot biologisk mångfald och fisket. Svartmunnad smörbult är en invasiv fiskart som kommit med fartygstrafik från Svarta havet till Östersjön. Den innebär ett allvarligt hot mot våra inhemska arter genom sin höga reproduktionstakt, höga tålighet mot miljöfaktorer och framgångsrika konkurrens med andra bottenlevande arter”, konstaterar SLU i ett pressmeddelande.

Det är genom ett 4-årigt projekt som forskarna vill förena intressenters behov med ett vetenskapligt arbetssätt för att effektivt kunna tackla hotet som den invasiva svartmunnade smörbulten utgör. De ska också undersöka möjligheten att dra nytta av arten i kommersiellt fiske.

När effekterna är kartlagda kommer forskarna utveckla och testa nya metoder för att minska negativa effekter av den svartmunnade smörbulten, enligt pressmeddelandet. Läs mer här på SLU.

Du kanske även gillar detta