" /> Blank premiäröring i fjärde kastet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Delad glädje. John Christensen och guiden Mattias Holmqvist firar premiärfiskets första blankfisk. Foto: Mörrums Kronolaxfiske
Blank premiäröring i fjärde kastet

Dansken John Christensen behövde inte mer än fyra kast för att landa årets första blänkare i Mörrumsån.

Kanonsaluten som ljöd över Mörrumsån i lördags signalerade öppningen av årets fiskesäsong. Tusentals åskådare hade samlats för att se hur de 250 flug- och spinnfiskarna skulle lyckas i det nollgradiga vattnet.
En som snabbt blev lyckosam var dansken John Christensen, vars tvåhandsspö bugade redan i fjärde kastet. Kort därefter kunde säsongens första blanka havsöring landas med hjälp av guiden Mattias Holmqvist. Den nystigna fisken var 56 centimeter och högg i pol nummer 1.

”Vi var båda fiskelyckliga efter kontakten med årets första”

– Vi var båda fiskelyckliga efter kontakten med årets första, berättar Mattias.

Foto: Mörrums Kronolaxfiske

Foto: Mörrums Kronolaxfiske

Förmiddagens fiske bjöd på flera hugg och den rutinerade Putte Ericsson lyckades landa två övervintrade fiskar på 103 respektive 105 centimeter.

Foto: Mörrums Kronolaxfiske

Läs mer om premiärfisket här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta