Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Blänkare i Mörrum

Roger Johnsson med fin havsöring från "10:an". (Foto: Kronolaxfisket Mörrum)

Blanka havsöringar har försilvrat säsongpremiären i Mörrumsån. Redan på premiärdagen fångades flera nystigna öringar och sedan dess har det ramlat in ”blänkare” med jämna mellanrum.
Sista fredagen i mars är det dags för fiskepremiär i världskända Mörrumsån och efter några veckor kan det vara dags för en liten summering. Så här långt kan man konstatera att fisket varit riktigt bra och framförallt att det fångats många blanka havsöringar.
Det tidiga vårfisket i Mörrumsån handlar nästan uteslutande om havsöring. Antingen om sådana som övervintrat i ån och som oftast släpps tillbaka, eftersom de saknar värde som matfisk, eller om nystigna, blanka öringar. Premiärdagen fångades totalt 222 fiskar, varav 151 stycken återutsattes. Dagens största öring var en ”blänkare” och vägdes till imponerande 5,76 kilo. Sedan dess har ytterligare drygt 50 blanka havsöringar fått syna håvgarnet.
Att öringfisket är så pass bra är förstås glädjande för Kronolaxfisket och övriga fiskerättsinnehavare i Mörrumsån. De senaste åren har laxfisket stadigt försämrats och situationen för Östersjölaxen är prekär. Så pass att Havs- och vattenmyndigheten redan infört hårda restriktioner för fisket efter lax. Restriktioner som av allt att döma kommer att utökas ytterligare, för att ge laxen en chans att återhämta sig.
Svenne  Andersson

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta