Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Blänkare i Mörrum

Roger Johnsson med fin havsöring från "10:an". (Foto: Kronolaxfisket Mörrum)

Blanka havsöringar har försilvrat säsongpremiären i Mörrumsån. Redan på premiärdagen fångades flera nystigna öringar och sedan dess har det ramlat in ”blänkare” med jämna mellanrum.
Sista fredagen i mars är det dags för fiskepremiär i världskända Mörrumsån och efter några veckor kan det vara dags för en liten summering. Så här långt kan man konstatera att fisket varit riktigt bra och framförallt att det fångats många blanka havsöringar.
Det tidiga vårfisket i Mörrumsån handlar nästan uteslutande om havsöring. Antingen om sådana som övervintrat i ån och som oftast släpps tillbaka, eftersom de saknar värde som matfisk, eller om nystigna, blanka öringar. Premiärdagen fångades totalt 222 fiskar, varav 151 stycken återutsattes. Dagens största öring var en ”blänkare” och vägdes till imponerande 5,76 kilo. Sedan dess har ytterligare drygt 50 blanka havsöringar fått syna håvgarnet.
Att öringfisket är så pass bra är förstås glädjande för Kronolaxfisket och övriga fiskerättsinnehavare i Mörrumsån. De senaste åren har laxfisket stadigt försämrats och situationen för Östersjölaxen är prekär. Så pass att Havs- och vattenmyndigheten redan infört hårda restriktioner för fisket efter lax. Restriktioner som av allt att döma kommer att utökas ytterligare, för att ge laxen en chans att återhämta sig.
Svenne  Andersson

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta