Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Blanklax i Mörrum

En samfälld suck av lättnad hördes över pool 1 i Mörrum i går. Årets första blanklax hade tagit flugan och efter en hård fajt kunde rutinerade fiskaren Gunnar Nilsson landa laxen.
Från de sista dagarna i april och framåt går Mörrum i nervös väntan på den första blanklaxen. Den torra våren har medfört lågvatten i ån och det bidrar inte precis till att att locka upp laxen.
Men i går kom den alltså – en riktig praktfisk på 16,52 kilo, fångad på fluga i pool 1 av Gunnar Nilsson från Bollnäs. En härlig present lagom till Mörrums ”nationaldag”, som infaller i dag med fest i byn och notdragning framåt kvällen. Det kanske kan bli en lax i noten i år också?

Av trollingfiskarnas rapporter att döma verkar det finnas gott om lax ute i Hanöbukten. Om nu väderprognoserna håller streck och det blir en regnig helg så kan det bli ett riktigt laxrace i Mörrum.
Svenne Andersson

Gunnar Nilsson visar upp årets första blanklax i Mörrum, en praktfisk på 16,52 kilo. (Foto: Kronolaxfisket)

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta