Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Se till att ha koll på reglerna inför säsongen i Blekinge. Foto: Anders Lundin
Blekinges berömda gäddor – här får du inte fiska dem

Blekinges gäddor ligger många sportfiskare varmt om hjärtat, och det görs nu insatser för att skydda de sköra bestånden. Inför säsongen så vill länsstyrelsen påminna om vilka fiskeregler och förbudsområden som gäller.

Det har varit livat och många skriverier kring gäddfisket i Blekinge de senaste åren, i synnerhet det så kallade ”plaskfisket”, där yrkesfiskare fångat gäddor med nät.
Nu har det upprättats ett flertal fredningsområden i Blekinge, där det varken är tillåtet med yrkesfiske eller sportfiske efter gädda.

Länsstyrelsen har här satt ihop ett dokument där du finner kartor över respektive fredningsområde samt vilka tider fredningen gäller. De uppmanar även allmänheten att tipsa om olagligt fiske eller olagliga redskap, vilket isåfall ska göras till Havs- och vattenmyndigheten på telefon 010-6986047.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta