Under de senaste veckorna har meteprofilen Max Lösche i Kalmar levt i en drömvärld. För några veckor sedan inledde han nämligen säsongen med ett nytt personligt rekord på id, då han fick sin efterlängtade koloss på 3050 gram. " /> Hitta troféfisken med expertens 3 bästa tips | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Max Lösche firar 10 år som Svenskans tävlingsledare, och bjuder på flera nyheter inför 2020. Foto: Privat
Hitta troféfisken med expertens 3 bästa tips

Under de senaste veckorna har meteprofilen Max Lösche i Kalmar levt i en drömvärld. För några veckor sedan inledde han nämligen säsongen med ett nytt personligt rekord på id, då han fick sin efterlängtade koloss på 3050 gram.

Max Lösche är bland annat arrangör av Karp-cupen, och för er som är på jakt efter de stora fiskarna så kan hans guidning vara riktigt värdefull. Här bjuder han Fiskejournalens läsare på sina 3 bästa tips för vårmetet.

1) Det viktigaste man får tänka på er nog att nöta. Det krävs inga heldagar, gärna korta, men frekventa pass, så man har full koll på aktiviteten i ån! Vandrande lekfisk på våren syns när man kikar ofta; rullningar, bubblor, linpåsimningar, när aktiviteten är hög vid ytan så är det den under ytan med, och då är det bra att ha full koll på en sådan period! Förr eller senare träffar man på en sådan gulddag!

2) Använd dofter! Det är kallt i vattnet, fiskarna är fortfarande rätt så tröga och rör sig inte så jättemycket när de väl har parkerat sig i ett bakvatten, speciellt när man kör tidigt på säsongen. En mask, maggots eller majs doppade i lite gott kan göra mycket skillnad! Ett tips här är att ha ett fejkbete med på kroken, som alltid kan vara marinerad och skicka ut doften, samtidigt som den kan stanna kvar på kroken länge! Fruktiga smaker är att föredra tidigt på våren.

3) Rör på er mycket! Testa alla bakvatten ni kan hitta! Är det segt i ett sådant så går ni till ett annat; är det mycket fisk som vandrar så finns det någon hemma i alla bakvatten, det är de som är parkeringsfickorna för fiskarna som simmar uppströms i den hårda strömmen och det är just där man oftast tar dem! Det är också värt att återvända till samma plats efter någon timme; har man skrämt upp stimmet med en fångst så tar det oftast inte jättelänge innan de är tillbaka på samma fläck! För mig lönade det sig att köra många korta pass denna vår, då jag lyckades fånga min efterlängtade 3-plus-id i mars! Tidiga och frekventa besök vid ån gav utdelning!

Skitfiske på er, hälsar Max Lösche! Och tack för tipsen säger vi på Fiskejournalen!

Läs mer om mete och Karp-cupen:

Svenska Karp-cupen växlar upp med All in-tävling

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Du kanske även gillar detta