Under de senaste veckorna har meteprofilen Max Lösche i Kalmar levt i en drömvärld. För några veckor sedan inledde han nämligen säsongen med ett nytt personligt rekord på id, då han fick sin efterlängtade koloss på 3050 gram. " /> Hitta troféfisken med expertens 3 bästa tips | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Max Lösche firar 10 år som Svenskans tävlingsledare, och bjuder på flera nyheter inför 2020. Foto: Privat
Hitta troféfisken med expertens 3 bästa tips

Under de senaste veckorna har meteprofilen Max Lösche i Kalmar levt i en drömvärld. För några veckor sedan inledde han nämligen säsongen med ett nytt personligt rekord på id, då han fick sin efterlängtade koloss på 3050 gram.

Max Lösche är bland annat arrangör av Karp-cupen, och för er som är på jakt efter de stora fiskarna så kan hans guidning vara riktigt värdefull. Här bjuder han Fiskejournalens läsare på sina 3 bästa tips för vårmetet.

1) Det viktigaste man får tänka på er nog att nöta. Det krävs inga heldagar, gärna korta, men frekventa pass, så man har full koll på aktiviteten i ån! Vandrande lekfisk på våren syns när man kikar ofta; rullningar, bubblor, linpåsimningar, när aktiviteten är hög vid ytan så är det den under ytan med, och då är det bra att ha full koll på en sådan period! Förr eller senare träffar man på en sådan gulddag!

2) Använd dofter! Det är kallt i vattnet, fiskarna är fortfarande rätt så tröga och rör sig inte så jättemycket när de väl har parkerat sig i ett bakvatten, speciellt när man kör tidigt på säsongen. En mask, maggots eller majs doppade i lite gott kan göra mycket skillnad! Ett tips här är att ha ett fejkbete med på kroken, som alltid kan vara marinerad och skicka ut doften, samtidigt som den kan stanna kvar på kroken länge! Fruktiga smaker är att föredra tidigt på våren.

3) Rör på er mycket! Testa alla bakvatten ni kan hitta! Är det segt i ett sådant så går ni till ett annat; är det mycket fisk som vandrar så finns det någon hemma i alla bakvatten, det är de som är parkeringsfickorna för fiskarna som simmar uppströms i den hårda strömmen och det är just där man oftast tar dem! Det är också värt att återvända till samma plats efter någon timme; har man skrämt upp stimmet med en fångst så tar det oftast inte jättelänge innan de är tillbaka på samma fläck! För mig lönade det sig att köra många korta pass denna vår, då jag lyckades fånga min efterlängtade 3-plus-id i mars! Tidiga och frekventa besök vid ån gav utdelning!

Skitfiske på er, hälsar Max Lösche! Och tack för tipsen säger vi på Fiskejournalen!

Läs mer om mete och Karp-cupen:

Svenska Karp-cupen växlar upp med All in-tävling

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vilmer fördubblade sitt personliga rekord med den här granna gäddan. Foto: Privat
Veckans fiskeglädje: Vilmer och granna gammelgäddan

Delad glädje är dubbel glädje. Veckans stora fiskelycka rapporteras in från Martin Bojfors och 8-årige sonen Vilmer, som fick sina drömmar uppfyllda när de tog en fisketur på Mälaren.

Vilmers tidigare personliga rekord låg på 5,4 kilo, och redan i bilen var Vilmer taggad och pratade om att det skulle vara roligt att få nytt personligt rekord på gädda eller gös.
Och det infriades med råge.

– Vi började trolla en stor vik över cirka 15 meters djup. Vi hade vobbler som gick mellan 2,5–6 meter ner. Efter bara 15 minuter så såg vi på det yttre paravanspöt att det backade lite, berättar Martin.
Hugget såg inte så våldsamt ut, men när Vilmer tog spöt så kände han att det var en stor fisk.

– Vi trodde först att det var en stor gös, eftersom den fortsatte att gå djupt hela vägen fram till båten. Men när den kom upp mot ytan kunde vi se den enorma gäddan.

 

Fördubblade sitt rekord
Pappas håvning gick bra och sedan blev det glädjevrål från både Vilmer och pappa.
– Jag insåg att det förmodligen var en 10-plussare, men sa bara till Vilmer ”det här är garanterat ett nytt PB”! När vi vägt fisken till 11,2 kilo och mätt henne till hela 117 centimeter, var Vilmer helt mållös. Han förstod knappt vad som hänt!
De hälsar också att återutsättningen gick bra och att gäddan simmade piggt ner mot djupet, så att fler får chansen att fånga den.
– Ett minne för livet för både Vilmer och mig, konstaterar en nöjd pappa.

Du kanske även gillar detta