Nu kan du bli havsöringsväktare! Men vad innebär det egentligen? Havsöringsväktarna är ett nybildat nätverk av fiske- och naturintresserade människor i Östergötland. " /> Nu kan du bli havsöringsväktare | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Anders Holm
Att övervaka lekande havsöring är ett roligt samt värdefullt arbete och förutom det bjuder det också på ett vackert skådespel. FOTO: Anders Holm
Nu kan du bli havsöringsväktare

Nu kan du bli havsöringsväktare! Men vad innebär det egentligen? Havsöringsväktarna är ett nybildat nätverk av fiske- och naturintresserade människor i Östergötland.

Syftet med nätverket är att bevaka och bidra med kunskap om de havsöringsförande åarna i landskapet.
Som havsöringsväktare följer du beståndens utveckling vid en eller flera åar genom återkommande besök. I synnerhet under hösten vid kända lekplatser. Vid besöken förs ett protokoll med intressanta parametrar.

Kunskapen kommer att ligga till grund för fiske- och naturvårdsinsatser.

En ökad närvaro under lektiden ska också bidra till att motverka olagligt fiske och andra störningar.
Länsstyrelsen i Östergötland efterlyser dig som är intresserad av fiske och natur, som vill hjälpa till att bevara och stärka havsöringsbestånden.
Vill du veta mer och ansluta dig, finner du ytterligare information och kontaktuppgifter här!
Anders Holm

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta