Bli marin fadder – det hjälper!

Svärdfisk fast som bifångst i fiskenät. I Florida har man skapat ett kvoterat och hållbart sportfiske på svärdfisk, som också ger ekologiskt fiskkött till restaurangerna. Foto: Bryan J. Skerry, WWF

Världsnaturfonden arbetar för mer fisk i haven. Deras mål är att allt fiske ska begränsas till nivåer som på lång sikt inte skadar fiskbestånden eller havsmiljön. Just nu driver de kampanj i Östersjön, Arktis och Indiska Oceanen.
”Under tusentals år har vi betraktat havet som oändligt. Vi kunde segla på det i evigheter och fortfarande upptäcka nya hav. Vi kunde fånga så mycket fisk vi ville och det fanns alltid mer. Vi kunde slänga vårt avfall direkt i havet och det försvann. Men det funkar inte längre – haven håller på att kollapsa”.
Med de orden inleder WWF sin kampanj där man kan bli marin fadder. Från att haven och fiskarna har kommit lite i skymundan för alla ulliga djur som behöver hjälp, är det nu fullt fokus på haven.

Från att haven och fiskarna kommit lite i skymundan för alla ulliga djur, är det nu fullt fokus på haven.

De senaste veckans positiva rapporter om Europas östra bestånd av blåfenade tonfiskar, visar att miljöorganisationernas arbete faktiskt hjälper. I just fallet med de blåfenade tonfiskarna, har en långsiktig förvaltningsplan satts i verket efter påtryckningar från olika organisationer. Nästan direkt när kvoterna började regleras, svarade tonfiskpopulationen positivt. Även om dessa nyheter just nu bara gäller Europas östra bestånd, så är det uppmuntrande signaler som visar att det går. Det spelar roll om vi engagerar oss eller inte!
Läs mer om havet på WWF och bli Marin fadder!

Den atlantiska blåfenade tonfisken är nu på väg tillbaka. Om man lyckas reglera fisket på ett hållbart sätt, kan det bli både en fantastisk inkomstkälla och protienkälla för såväl sportfiskare som yrkesfiskare. Foto: Bryan J. Skerry/WWF
Den atlantiska blåfenade tonfisken är nu på väg tillbaka. Om man lyckas reglera fisket på ett hållbart sätt, kan det bli både en fantastisk inkomstkälla och protienkälla för såväl sportfiskare som yrkesfiskare.
Foto: Bryan J. Skerry/WWF

 

Publicerad: 26 September 2016
Av: Fiskejournalen