Annons
Blir fisket bättre när det regnar? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Robert Westin
Fisken reagerar olika vid regn. Foto: Robert Westin.
Blir fisket bättre när det regnar?

En av dom äldsta diskussionerna inom sportfisket måste vara om fisket blir bättre- eller sämre när det regnar? Fiskejournalen har tittat lite närmare på olika teorier kring orsak och verkan då vattnet slår mot ytan.

Bland sportfiskare så råder det delade meningar om fisket blir bättre eller sämre då det regnar. Anledningen till oenigheten beror troligt på att det råder olika förutsättningar vid olika fiskevatten, regnet kan ge olika konsekvenser.

Humus färgat vatten ger färre hugg

Vid vissa sjöar- eller älvar så innebär ofta kraftigt regn att det blir brunfärgad. Detta fenomen är vanligare för sjöar som ligger nära skog eller jordbruk. Detta beror på att jord och även grus spolas ner i vattnet. Vattnet grumlas ofta under vår- och sen höst. Då jorden ofta är mättad. Det är överskottsvattnet som spolar ner jord, grus och samt grenar och gräs. Då blir siktdjupet betydligt sämre och fisken får svårt att se betet.

Ökat flöde skapa ofta hugg i rinnande vatten

I älvar och åar så kan ett mindre regn vara mycket positivt för sportfisket. Strömhastigheten ökar något. Strömlevande predatorer, till exempel öring och harr, gömmer sig vid stenar och annan struktur. Då vattenhastigheten ökar kommer mera mat att passera ståndplatser vilket gör dessa fiskar mera aktiva.

Regn kan öka syrehalten

När det börjar att regna så kan syremängden öka i vattnet. När det händer så betyder det ofta att fisken blir mera aktiv. Speciellt under vara sommardagar då syremängden ofta är lägre, på grund av värmen.

I grunda områden, eller grundare partier i en älv eller å, så känner fisken sig tryggare då mörkret faller. När ett större mörkare molnområde passerar så kan fisken tro att det blir kväll och då blir den tillfälligt mera aktiv på grund av att den känner sig tryggare.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
PO Johannesson med sin drömöring, som han fick strax efter havsabborren. Foto: Stefan Svensson
PO fick oväntat silver och guld på Västkusten

Vi på Fiskejournalen är svaga för bonusfiskar, alltså oväntade fångster som kan bli minnen för livet. Vår medarbetare PO Johannesson kan nu själv rapportera om ett synnerligen oväntat men lyckat fiske från Västkusten.

Oväntat silver! Foto Stefan Svensson

Så här berättar PO Johannesson om en minnesvärd fisketur, under en av havsöringsfiskets sista dagar på västkusten.
– Jag blev medlockad av fiskebroder Jimmy Svensson på ett fiske jag sällan kör – havsöring, och jag ångrar mig inte. Först en stor fisk som small på det snabbfiskade draget och sedan borrade djupt. Med min begränsade erfarenhet av västkustens öringar trodde jag det var en havsöring – tills något blankt närmade sig land. Id – var först den sekundsnabba tanken? På västkusten …
Sedan såg PO att den hade en spetsig ryggfena, och då förstod han att det var en havsabborre – den första i hans liv. Vikten uppskattade han till cirka 2 kilo.

STENHÅRT HUGG
En knapp halvtimma senare var det dags för nästa iögonfallande fångst.

– Jag får en ”sälvåg” bakom betet följt av ett stenhårt hugg, som jag bommar lika snabbt. Bakom mig hör jag Jimmys kusin Stefan som var med och guidade oss: ”Jäklar vilken öring”.
Nytt kast två meter bortom den tappade fisken, ett stenhårt hugg i samma sekund som draget landar. Sedan en fight med en storprofilad fisk där jag vrålar rakt ut ”vad är det – en pigghaj?”
Sedan såg PO tydligt den spolformade kroppen komma närmare land och insåg att det var en drömöring.
– Kalabalik och en sprängd håv senare, en öring på 70 centimeter, uppskattad vikt cirka 3,5 kilo. En magisk dubbel, konstaterar en nöjd PO Johannesson.

Tack för storyn säger vi på redaktionen, och uppmuntrar även er andra att rapportera in bonusfångster som tåls att berättas om.

 

 

Du kanske även gillar detta