Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
En fin gädda som gav Magnus en 100-klubbsregistrering och fem stygn.
Blodigt på första gäddturen

På årets första tur hittade Magnus Nordlund, Avesta, sin 100-klubbare i ett vatten utanför Avesta.
En 109 centimeter lång gädda orsakade dock fångstmannen ett besök på akuten.
– När jag lyfte upp gäddan i ett gälgrepp började den ruska så två fingrar fastnade i ena gälen. Kände att jag började blöda kraftigt men ville så klart ha ett mått på fisken. När fisken var returnerad så såg jag att mitt pekfingret var vinklat i 90 grader och det blödde ymnigt. Det var bara att avbryta fisketuren och åka till akuten för att sy, berättar Magnus.
De fem stygnen kanske vägdes upp av en praktgädda. Akta fingrarna och anmäl din metergädda till 100-klubben du också!

Nicka Hellenberg

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta