”Blodprov” på korallers hälsa

Friska korallrev är färgglada. Bilden är från Universeums akvarier där man kan studera livet under vatten, utan att behöva dyka.

Australiensiska forskare har hittat ett sätt att testa korallernas hälsostatus genom ett slags ”blodprov”. Korallerna lever i symbios med alger som innehåller hemoglobin-lika proteiner. Att mäta dessa proteiner kan ge svar på revens hälsa.
Världens korallrev lever under stress både på grund av klimatförändringar, utsläpp och annan mänsklig påverkan. Vid en viss gräns blir reven så stressade att de bleknar och dör, ett fenomen som brett ut sig över hela världen och påverkar ekosystemen och produktionen i hela havet.
Med hjälp av att titta på de mikroalger som korallen lever i symbios med, kan man se vilket stadium av stress revet befinner sig i. Detta kan hjälpa oss forskarna att förstå fenomenet korallbleking bättre, vilket i sin ut kan leda till att man kan utveckla en bättre förvaltning av korallreven.
– Men för att stoppa korallbelkningen på grund av för höga temperaturer i havet, måste människan ta tag i sina koldioxidutsläpp, säger Dr Nela Rosic på Queenslands Universitet, som varit med och gjort upptäckten av mätmetoden.
Det som också är ett intressant resultat av upptäckten av de hemoglobin-liknande proteinerna i de symbiotiska algerna, är att det faktum att det visar på att däggdjuren härstammar från samma evolutionära anfader som de encelliga växtalgerna.

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...