[/caption] " /> "Blodprov" på korallers hälsa | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Mathias Arnham
”Blodprov” på korallers hälsa

Friska korallrev är färgglada. Bilden är från Universeums akvarier där man kan studera livet under vatten, utan att behöva dyka.

Australiensiska forskare har hittat ett sätt att testa korallernas hälsostatus genom ett slags ”blodprov”. Korallerna lever i symbios med alger som innehåller hemoglobin-lika proteiner. Att mäta dessa proteiner kan ge svar på revens hälsa.
Världens korallrev lever under stress både på grund av klimatförändringar, utsläpp och annan mänsklig påverkan. Vid en viss gräns blir reven så stressade att de bleknar och dör, ett fenomen som brett ut sig över hela världen och påverkar ekosystemen och produktionen i hela havet.
Med hjälp av att titta på de mikroalger som korallen lever i symbios med, kan man se vilket stadium av stress revet befinner sig i. Detta kan hjälpa oss forskarna att förstå fenomenet korallbleking bättre, vilket i sin ut kan leda till att man kan utveckla en bättre förvaltning av korallreven.

– Men för att stoppa korallbelkningen på grund av för höga temperaturer i havet, måste människan ta tag i sina koldioxidutsläpp, säger Dr Nela Rosic på Queenslands Universitet, som varit med och gjort upptäckten av mätmetoden.
Det som också är ett intressant resultat av upptäckten av de hemoglobin-liknande proteinerna i de symbiotiska algerna, är att det faktum att det visar på att däggdjuren härstammar från samma evolutionära anfader som de encelliga växtalgerna.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta