”Blodprov” på korallers hälsa

Friska korallrev är färgglada. Bilden är från Universeums akvarier där man kan studera livet under vatten, utan att behöva dyka.

Australiensiska forskare har hittat ett sätt att testa korallernas hälsostatus genom ett slags ”blodprov”. Korallerna lever i symbios med alger som innehåller hemoglobin-lika proteiner. Att mäta dessa proteiner kan ge svar på revens hälsa.
Världens korallrev lever under stress både på grund av klimatförändringar, utsläpp och annan mänsklig påverkan. Vid en viss gräns blir reven så stressade att de bleknar och dör, ett fenomen som brett ut sig över hela världen och påverkar ekosystemen och produktionen i hela havet.
Med hjälp av att titta på de mikroalger som korallen lever i symbios med, kan man se vilket stadium av stress revet befinner sig i. Detta kan hjälpa oss forskarna att förstå fenomenet korallbleking bättre, vilket i sin ut kan leda till att man kan utveckla en bättre förvaltning av korallreven.
– Men för att stoppa korallbelkningen på grund av för höga temperaturer i havet, måste människan ta tag i sina koldioxidutsläpp, säger Dr Nela Rosic på Queenslands Universitet, som varit med och gjort upptäckten av mätmetoden.
Det som också är ett intressant resultat av upptäckten av de hemoglobin-liknande proteinerna i de symbiotiska algerna, är att det faktum att det visar på att däggdjuren härstammar från samma evolutionära anfader som de encelliga växtalgerna.

Maria Ålander

Publicerad: 5 juli 2013
Av: Mathias Arnham