Om du inte redan gjort det så se genast till att navigera till Veckans vattenvarelse. En av de mest intressanta, lärorika och roliga bloggarna för oss som är intresserade av livet under ytan. " /> Bloggen som tar dig under ytan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
Trollhajen är en av många osannolika varelser som lever där nere i djupet.
Bloggen som tar dig under ytan

Om du inte redan gjort det så se genast till att navigera till Veckans vattenvarelse. En av de mest intressanta, lärorika och roliga bloggarna för oss som är intresserade av livet under ytan.

Havet är djupt och det finns många varelser där som man kanske helst hade sluppit att se… Men spännande är det – som när bloggaren Charlotte tar oss med ner på ett par hundra meters djup för att träffa den inte särskilt bildsköna trollhajen.
Charlotte, som till vardags har en helt annan profession, är amatördykare och lidelsefullt intresserad av allt som rör sig under ytan. Hon har blivit putsad av en putsarfisk och bajsad på av en delfin.

Hon har hållit på i några år nu, så med en uppdateringsfrekvens på veckobasis har det blivit rätt många bloggposter. De flesta handlar om fiskar, men det finns ju rätt många andra djur och ”varelser” därnere i djupet.
Så här hittar du till Veckans vattenvarelse.

Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta