[/caption] " /> Blyg havsabborre blev modig | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Mathias Arnham
Blyg havsabborre blev modig

Den bruna havsabborren lever på klipprev ner till 300 meters djup och fisken kan bli 50 år gammal. Foto: Linda Pitkin/Wild Wonders of Europe

När fotoprojektet Wild Wonders of Euope skulle dokumentera de sällsynta havsabborrarna på Korsika, var fiskarna till en början väldigt skygga. Med tiden blev de alltmer nyfikna och till slut började de att simma efter dykarna.
Den brittiska undervattensfotografen och biologen Linda Pitkin har dykt över hela världen, men hade inte dykt i Medelhavet. Därför blev hon extra glad när hon fick uppdraget att fotografera havsabborrar runt Korsika. Från början gömde sig de cirka 60 cm långa rovfiskarna i hålor och vågade knappt kika ut. Detta övergick snart i ett intresse för dykarna och snart började de nu nyfikna fiskarna att simma efter dem.

Havsabborren är en glupsk toppredator som äter både fisk, skaldjur och bläckfiskar. I dag finns de nästan bara kvar i skyddade områden, som runt Korsika. Det visar än en gång de marina reservatens betydelse, och hur viktigt det är att det skapas fler reservat innan det är försent.
Se fler bilder i Wild Wonders of Europe stora utomhusutställning som står på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm hela sommaren, 25 juni – 29 september 2013.

Mer info här

 

 

Relaterad nyhet från din region
7 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Så här kan det se ut längs Mörrumsån om planerna går i lås. Illustration: Blekinge Tekniska högskola
Lyxig kastanläggning ska sätta Blekinge på kartan

En lyxig och unik kastanläggning vid Mörrumsån kan bli nästa satsning för att sätta sportfisket i Blekinge på kartan. En presenterad förstudie avslöjar stora planer, där förhoppningen är att locka främst unga sportfiskare.

Det är Svenska Castingförbundet som i samarbete med bland annat Mörrums Kronolaxfiske smider planer på en kastanläggning, som i sitt utförande ska vara unik i Europa.
Sedan tidigare har det funnits planer på att etablera en kastanläggning i Ronneby kommun, men nu verkar alltså satsningen hamna i Karlshamn kommun i stället, och troligtvis i anslutning till Mörrumsån.

”En kastpoolsanläggning kommer stärka redan befintliga erbjudanden och tillföra något nytt, helt unikt för Europa och Sverige. Genom att arrangera internationella event vid anläggningen kommer 100-tals ambassadörer att sprida ordet i hela världen, vilket kommer stärka regionens image och varumärke på ett trovärdigt sätt”, står det i förstudien.
Nästa steg är att hitta finansiering och ännu fler samarbetspartners.

Lockar andra grupper
Någon som håller tummarna för att anläggningen blir verklighet är Ida-Maria Rigoll på Mörrums Kronolaxfiske.
– Vi håller tummarna. Med en sådan här kastanläggning skulle vi kunna locka helt andra grupper och erbjuda nya paketlösningar. Det finns redan en liknande anläggning i San Francisco, Golden Gate, men den i Karlshamns kommun skulle bli unik för Europa, säger Ida-Maria Rigoll som nu hoppas att både kommunen och andra aktörer ska nappa på idén.

Du kanske även gillar detta