[/caption] " /> Blygaste regnbågen överlever | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Mathias Arnham
Blygaste regnbågen överlever

Kanske kommer den här regnbågen att för evigt komma ihåg lukten av fienden i form av sportfiskaren Anneli Romany?

En ny studie har konstaterat att modiga regnbågar i snitt har sämre minne än de försiktiga individerna. De försiktiga regnbågarna lägger fiendens lukt på minnet längre.
Professor Grant Brown från Concordiauniversitetet i Canada har tittat på hur regnbågens personlighet påverkar hur den reagerar på olika hot. För en fisk som kan utgöra ett byte, är det hela tiden en avvägning mellan att våga söka föda och att gömma sig för fienden. Det är också en avvägning mellan att våga försvara sina lekplatser från rivaler och att få möjlighet att para sig. Deras hjärna måste alltså ständigt ta in information och göra avvägningar om hotande faror.
Doft av pumpafrön
Professor Brown kategoriserade först regnbågarna i två grupper, ”modiga” och ”försiktiga”, genom att mäta hur snabbt de flydde nya situationer. Sedan utsattes fiskarna för doften från pumpafrön i kombination med att de exponerades för en regnbågsätande rovfisk.

Efter 24 timmar kom i stort sett alla individer ihåg doften av pumpafrön som något farligt. Efter åtta dagar var dock resultatet tydligt – den mer försiktiga gruppen av fiskar, förknippade fortfarande doften av pumpafrön med något farligt. De mer modiga fiskarna hade glömt den.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta