[/caption] " /> Blygaste regnbågen överlever | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Mathias Arnham
Blygaste regnbågen överlever

Kanske kommer den här regnbågen att för evigt komma ihåg lukten av fienden i form av sportfiskaren Anneli Romany?

En ny studie har konstaterat att modiga regnbågar i snitt har sämre minne än de försiktiga individerna. De försiktiga regnbågarna lägger fiendens lukt på minnet längre.
Professor Grant Brown från Concordiauniversitetet i Canada har tittat på hur regnbågens personlighet påverkar hur den reagerar på olika hot. För en fisk som kan utgöra ett byte, är det hela tiden en avvägning mellan att våga söka föda och att gömma sig för fienden. Det är också en avvägning mellan att våga försvara sina lekplatser från rivaler och att få möjlighet att para sig. Deras hjärna måste alltså ständigt ta in information och göra avvägningar om hotande faror.
Doft av pumpafrön
Professor Brown kategoriserade först regnbågarna i två grupper, ”modiga” och ”försiktiga”, genom att mäta hur snabbt de flydde nya situationer. Sedan utsattes fiskarna för doften från pumpafrön i kombination med att de exponerades för en regnbågsätande rovfisk.

Efter 24 timmar kom i stort sett alla individer ihåg doften av pumpafrön som något farligt. Efter åtta dagar var dock resultatet tydligt – den mer försiktiga gruppen av fiskar, förknippade fortfarande doften av pumpafrön med något farligt. De mer modiga fiskarna hade glömt den.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta