[/caption] " /> Bohuslän vackrast i världen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Bohuslän vackrast i världen

Kargt, vilt och vackrast i världen. Bohuslän är skatt för sportfiskare. (Foto: Anders Nicander)

Som alla vi som bor i Bohuslän vet är skärgården bland det vackraste på jorden. Att den bilden är sann bekräftas av den amerikanska Tv-kanalen CNN som rankat världens tio vackraste vildmarksområden.
Få saker i livet slår en aprildag i en bohuslänsk öringvik, eller en julikväll när makrillen hugger som besatt ute på fjorden. Naturen är storslagen och säregen och, med internationella mått, orörd. Med sina 8000 öar utgör Bohusläns skärgård en världsunik miljö som vi i sista stund förstått att uppskatta och förvalta. Insatser, om än alldeles för små, görs för att återskapa fiskbestånden som även de var av världsklass en gång i tiden. Tung sjöfart med extremt miljöfarlig last trafikerar varje dag hela året våra allra mest känsliga fjordmiljöer.
För den drivne sportfikaren bjuder Bohuslän på något annat av världsklass, nämligen det otroligt fina havsöringfisket. Stora områden där nätfiske förbjudits och stora insatser från kommuner, privatpersoner och föreningar har återskapat havsöringens reproduktionslokaler. Resultatet är fantastiskt och för varje år växer öringbeståndet både och medelvikten ökar.
Om lite drygt tre veckor är det också dags för den hett efterlängtade havsöringpremiären på Väsktusten.
För att läsa vilka andra platser som hamnade på tio-i-topplistan på CNN:s ranking klicka här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta