Bojkott av Eon och Vattenfall

vattenkraft

Idag har knappt en procent av alla drygt 3 000 kraftverksdammar vandringsvägar som fungerar i båda riktningar. Nu manar ÅFF till bojkott av Eon och Vattenfall.

Ångermanälvens-, Faxälvens- och Fjällsjöälvens Fiskeråd (ÅFF) har beslutat att starta en kampanj för att bojkotta kraftbolagen Eon och Vattenfall. Motivet är dessa företags motvilja att restaurera de stora älvarna i området från vattenkraftens skador.
Under årsmötet för ÅFF antogs en motion om att uppmana människor att byta elbolag, i första hand från Eon och Vattenfall till två andra, Tranås Energi AB och Falkenberg Energi AB. Anledningen, enligt ÅFF, är att Eon och Vattenfall konsekvent och utan minsta kompromiss ständigt är emot alla förslag på åtgärder för att minska skadorna i älvarna av sin egen vattenkraftsproduktion.
– Vandringshinder för fisk är det enskilt största problemet för våra vattendrag. Vi anser att det är problematiskt att dessa två ekonomiska giganter alltid motarbetar alla förslag till förbättringar, säger Göran Jonzon, ordförande i ÅFF.
Tranås Energi och Falkenberg Energi är de enda kända kraftföretagen i Sverige som tar ansvar för denna fråga menar ÅFF och får stöd av andra föreningar, exempelvis Älvräddarna. Båda företagen gör allt för att åtgärda vandringshinder och skapa förutsättningar för att fisk och annan fauna ska kunna passera kraftverksdammarna.
– För oss är det ett naturligt ansvarstagande att åtgärda de problem som vi och våra föregångare skapat. Kostnaden procentuellt är blygsam och ska vi nå ett hållbart samhälle är detta självklara åtgärder. Vi kan både producera förnybar energi och ta ansvar, menar Niklas Johansson, vd på Tranås Energi AB.

Få har vandringsvägar
Idag har knappt en procent av alla drygt 3 000 kraftverksdammar vandringsvägar som fungerar i båda riktningar, ett krav för att uppnå målen i direktivet. ÅFF menar att en kampanj för att förmå människor att byta elbolag kan ge en signal till både politiker och företag.
– Våra vattenmiljöer behöver positiva förändringar och Sveriges befolkning ska inte behöva betala böter för något som kraftbolagen själva ska åtgärda enligt principen att den som skadar miljön också står för kostnaderna. Nya regler i lagstiftningen behövs akut, under tiden det åtgärdas kommer vi att stötta människor att byta elbolag, avslutar Göran Jonzon.
Läs mer om vattenkraft.
Missa inte tidigare notiser i ämnet.

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...