vattenkraft[/caption] " /> Bojkottar Eon och Vattenfall | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Bojkott av Eon och Vattenfall
vattenkraft

Idag har knappt en procent av alla drygt 3 000 kraftverksdammar vandringsvägar som fungerar i båda riktningar. Nu manar ÅFF till bojkott av Eon och Vattenfall.

Ångermanälvens-, Faxälvens- och Fjällsjöälvens Fiskeråd (ÅFF) har beslutat att starta en kampanj för att bojkotta kraftbolagen Eon och Vattenfall. Motivet är dessa företags motvilja att restaurera de stora älvarna i området från vattenkraftens skador.
Under årsmötet för ÅFF antogs en motion om att uppmana människor att byta elbolag, i första hand från Eon och Vattenfall till två andra, Tranås Energi AB och Falkenberg Energi AB. Anledningen, enligt ÅFF, är att Eon och Vattenfall konsekvent och utan minsta kompromiss ständigt är emot alla förslag på åtgärder för att minska skadorna i älvarna av sin egen vattenkraftsproduktion.

– Vandringshinder för fisk är det enskilt största problemet för våra vattendrag. Vi anser att det är problematiskt att dessa två ekonomiska giganter alltid motarbetar alla förslag till förbättringar, säger Göran Jonzon, ordförande i ÅFF.
Tranås Energi och Falkenberg Energi är de enda kända kraftföretagen i Sverige som tar ansvar för denna fråga menar ÅFF och får stöd av andra föreningar, exempelvis Älvräddarna. Båda företagen gör allt för att åtgärda vandringshinder och skapa förutsättningar för att fisk och annan fauna ska kunna passera kraftverksdammarna.
– För oss är det ett naturligt ansvarstagande att åtgärda de problem som vi och våra föregångare skapat. Kostnaden procentuellt är blygsam och ska vi nå ett hållbart samhälle är detta självklara åtgärder. Vi kan både producera förnybar energi och ta ansvar, menar Niklas Johansson, vd på Tranås Energi AB.

Få har vandringsvägar
Idag har knappt en procent av alla drygt 3 000 kraftverksdammar vandringsvägar som fungerar i båda riktningar, ett krav för att uppnå målen i direktivet. ÅFF menar att en kampanj för att förmå människor att byta elbolag kan ge en signal till både politiker och företag.
– Våra vattenmiljöer behöver positiva förändringar och Sveriges befolkning ska inte behöva betala böter för något som kraftbolagen själva ska åtgärda enligt principen att den som skadar miljön också står för kostnaderna. Nya regler i lagstiftningen behövs akut, under tiden det åtgärdas kommer vi att stötta människor att byta elbolag, avslutar Göran Jonzon.
Läs mer om vattenkraft.
Missa inte tidigare notiser i ämnet.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta