Har du en ung och nyfiken sportfiskare i familjen? Eller vill du ta chansen att väcka ett fiskeintresse hos kusinbarnet? I dagarna släpps en ny fiskebok för de yngre läsarna. " /> Bok för yngre sportfiskare | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Holm
18 olika fiskarter presenteras i barnboken Mina första fiskar.
Bok för yngre sportfiskare

Har du en ung och nyfiken sportfiskare i familjen? Eller vill du ta chansen att väcka ett fiskeintresse hos kusinbarnet? I dagarna släpps en ny fiskebok för de yngre läsarna.

Med detaljrika och finurliga bilder får barn från tre år och uppåt lära sig om 18 olika fiskarter i svenska vatten genom boken Mina första fiskar, producerad av Emma Jansson. Fakta om fiskarna, dess kännetecken och hur du fiskar upp dem är delar av innehållet. Vilken fisk gömmer sig till exempel bakom namnet ”Skomakaren” och vilken fisk hugger på glittrande pärlor?

Emma Jansson beskriver själv bakgrunden till bokidén:
– Som liten älskade och slukade jag faktaböcker, framförallt om fiskar. Jag vill med boken blanda spännande och rolig fakta med information om hur du bäst fiskar upp fisken. På sista sidan hittas också en faktaruta med svårare ord och förklaringar om fiske och fiskar. Urvalet av fiskarter i boken gjorde jag dels på popularitet men jag har även med lite mer anonyma varianter som benlöja och sutare.

Författaren Emma Jansson från småländska Hultsfred har sedan 2008 pysslat med fotografi, grafisk form och illustration. Tidigare har hon tecknat böckerna Vems spår? och Vems bajs?. Förutom Mina första fiskar ingår Mina första fåglar i bokserien Upptäck naturen, som ges ut av Triumf förlag. Boken finns att köpa i bokhandlar, på webben och på eplaros.se.

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta