" />
Annons
Boktips: "Färnan – min favoritfisk" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Carl-Johan Månsson med ett fint exemplar av sin favorit i händerna. Foto: Carl-Johan Månsson
Boktips: ”Färnan – min favoritfisk”

Många metare har ett passionerat förhållande till färnan. En av dessa är biologen och specimenmetaren Carl-Johan Månsson som har skrivit en hel bok om hur denna stridbara fisk lever och kan fiskas.

I Carl-Johans hyllningsbok till färnan får läsaren chans att verkligen fördjupa sina kunskaper om denna mytomspunna art. Tidigare texter har kompletterats och bokens 114 sidor är fulla av spännande fakta och fisketips.

Men varför skriver man en bok om färnan? Carl-Johan svarar så här:

”Färnan är i mitt tycke vår bästa sportfisk”

– Färnan är i mitt tycke vår bästa sportfisk och ingen tidigare svensk bok om färnan har skrivits. Boken är tänkt att inspirera både nybörjare och garvade färnametare. Boken innehåller bland annat berättelser, var man hittar färnan samt beskrivningar av färnan som art. Jag hoppas och tror att de som läser boken både kan fånga en stor färna och inspireras av vattendragens mångfald!

”Jag hoppas och tror att de som läser boken både kan fånga en stor färna och inspireras av vattendragens mångfald!”

Boken ges ut av Solvändan Förlag och kostar 200 kronor inklusive frakt.

Vii du beställa den kan Carl-Johan kontaktas på carl-johan.mansson@hushallningssallskapet.se.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Det protesterades mot både odlingsindustrin och oljeindustrin i Oslo. Foto: Från Extinction Rebellion Norways Facebooksida
Aktivister i klistret – limmade fast sig mot laxodlingar

Den norska laxodlingsindustrin stöter på patrull även inom det egna landets gränser. På måndagen limmade aktivister från gruppen Extinction Rebellion fast sig vid ingången till Närings- och fiskeridepartementet i Oslo.

Det hela handlade om en protest mot odlingsindustrin, och om hur den anses vara oetisk och till skada för både havsmiljön och den vilda laxen. Det var tre aktivister, utklädda till laxar, som hade limmat fast sig, och bredvid stod grupper med plakat och förde fram sina budskap. Polispatruller, till både fots och till häst, skickades till platsen för att övervaka situationen. 

– Vi hoppas att de blir arresterade, sa Cinta Hondsmerk från Extinction Rebellion till norska TV 2.
Anledningen till den önskan var att det i så fall skulle ge protesten större uppmärksamhet, och att de i grund och botten var beredda att ge upp sin frihet för sakens skull.

Upplösningen på dramat framgick inte av TV 2:s rapportering under måndagen, men här kan du se bilder från händelsen. Samtidigt som aktionen mot Närings- och fiskeridepartementet pågick en rad andra protester i Oslo, bland annat med budskapet att oljeåldern är över och att samhället måste göra en grön omstart.

Du kanske även gillar detta