lorange_fluga_i_vildmarkMånga av oss sportfiskare känner till vildmarksmannen Carsten Lorange och hans tragiska livsöde. Lorange bodde på sin tid i Lidingö och stod som forskare i telefonkatalogen. Jag har i min bokhylla två exemplar av Loranges enda bok, den numera klassiska dokumentären ”Fluga i vildmark.” Boken gavs ut 1959 på Saxon och Lindströms förlag. Får ni någon gång tag på ett exemplar så köp den direkt. " /> Boktips: Lorange- ett vildmarksöde | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Boktips: Lorange- ett vildmarksöde

lorange_fluga_i_vildmarkMånga av oss sportfiskare känner till vildmarksmannen Carsten Lorange och hans tragiska livsöde. Lorange bodde på sin tid i Lidingö och stod som forskare i telefonkatalogen. Jag har i min bokhylla två exemplar av Loranges enda bok, den numera klassiska dokumentären ”Fluga i vildmark.” Boken gavs ut 1959 på Saxon och Lindströms förlag. Får ni någon gång tag på ett exemplar så köp den direkt.
Handlingen i den boken är uppbyggd kring tre kapitel; Lainioälvens källflöden, Gievednejokka och Laisälven.  För mig är kapitlet om Lainioälverns källflöden naturligtvis det mest intressanta, eftersom det handlar om Sandåslandet norr om Kiruna, med ihågkomna vatten som Tavvaätno, Kiepanjokk, Korvijokk, Harrejokk, Råstoätno med flera digniteter. På de trakterna har jag fiskat sedan 1971 och har så till vida vandrat i Loranges fotspår.
Två år efter bokens utgivning försvann han spårlöst. Interpol kopplades in. Av en slump hittades han död i sitt tält efter jokken Pöyrisjoki i den norra delen av Finland. Där skapades också myten om Loranges äventyr och tragiska död.

Jag har fiskat i Pöyrisjoki och stod en afton tillsammans med kompisen Jocke från Luleå på dödsplatsen, detta i juli månad 1999. Det var riktigt tungt.
I dagarna kommer äntligen en synnerligen önskad bok ut på marknaden. Det är Lidingöbon och vildmarksfiskaren Owe Landström som har tagit sig an Loranges öde, detta i boken Där fiskestigen slutar -Carsten Lorange – ett vildmarksöde.  Jag har alldeles nyss läst boken och jag är fortfarande matt i hela kroppen.  Mer vill jag inte avslöja.
Owe Lundströms bok, med en fantastisk research, är högst efterlängtad och kommer inte att lämna något oberörd. Ett måste i alla fiskares bokhylla!
Författare: Owe Lundström.
Format: 121 sidor, illustrerad.
Kategori: Fiske.
Förlag: Bokförlaget Settern.
Utgivning: 21 mars 2014.
Beställning: www.settern.se

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta