Boktips: Lorange- ett vildmarksöde

lorange_fluga_i_vildmarkMånga av oss sportfiskare känner till vildmarksmannen Carsten Lorange och hans tragiska livsöde. Lorange bodde på sin tid i Lidingö och stod som forskare i telefonkatalogen. Jag har i min bokhylla två exemplar av Loranges enda bok, den numera klassiska dokumentären ”Fluga i vildmark.” Boken gavs ut 1959 på Saxon och Lindströms förlag. Får ni någon gång tag på ett exemplar så köp den direkt.
Handlingen i den boken är uppbyggd kring tre kapitel; Lainioälvens källflöden, Gievednejokka och Laisälven.  För mig är kapitlet om Lainioälverns källflöden naturligtvis det mest intressanta, eftersom det handlar om Sandåslandet norr om Kiruna, med ihågkomna vatten som Tavvaätno, Kiepanjokk, Korvijokk, Harrejokk, Råstoätno med flera digniteter. På de trakterna har jag fiskat sedan 1971 och har så till vida vandrat i Loranges fotspår.
Två år efter bokens utgivning försvann han spårlöst. Interpol kopplades in. Av en slump hittades han död i sitt tält efter jokken Pöyrisjoki i den norra delen av Finland. Där skapades också myten om Loranges äventyr och tragiska död.
Jag har fiskat i Pöyrisjoki och stod en afton tillsammans med kompisen Jocke från Luleå på dödsplatsen, detta i juli månad 1999. Det var riktigt tungt.
I dagarna kommer äntligen en synnerligen önskad bok ut på marknaden. Det är Lidingöbon och vildmarksfiskaren Owe Landström som har tagit sig an Loranges öde, detta i boken Där fiskestigen slutar -Carsten Lorange – ett vildmarksöde.  Jag har alldeles nyss läst boken och jag är fortfarande matt i hela kroppen.  Mer vill jag inte avslöja.
Owe Lundströms bok, med en fantastisk research, är högst efterlängtad och kommer inte att lämna något oberörd. Ett måste i alla fiskares bokhylla!
Författare: Owe Lundström.
Format: 121 sidor, illustrerad.
Kategori: Fiske.
Förlag: Bokförlaget Settern.
Utgivning: 21 mars 2014.
Beställning: www.settern.se

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...