[/caption] " /> "Bollen ligger hos Eskil Erlandsson" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
"Bollen ligger hos Eskil Erlandsson"

”Nyligen tog Europaparlamentet ett viktigt ställningstagande som innebär att det ska bli stopp för överfiske. De vetenskapligt grundade bedömningarna av hur mycket som kan fiskas utan att bestånden hotas måste gälla. Inte som i dag när fiskeministrarna möts varje år och tävlar om vem som ska få fiska mest.” skriver debattörerna i GP.

Göteborgs Posten publicerar en debattartikel från socialdemokratiska riksdagsmän och EU-parlamentariker. Man kräver att fiskeminister Eskil Erlandsson stödjer EU-parlamentets ståndpunkt – att radikalt reformera den gemensamma fiskepolitiken.
”Sveriges fiskeminister har en hel del besvärliga beslut med sig i ryggsäcken, där han och regeringen gått med på kvoter som överstiger det som forskarna bedömt som möjligt. Men i arbetet med att reformera fisket har Sverige ställt sig på den sida som krävt reformer som syftar till minskat eller stoppat överfiske.” Så skriver Matilda Ernkrans (S), Jens Nilsson (S) och Jan-Olof Larsson (S) en debattartikel i Göteborgs Posten.
Inom kort ska den nya fiskepolitiken, som Europaparlamentet beslutat om, förhandlas med ministerrådet med fiskeministrar. Där ingår minister Erlandsson.
Han har tidigare lovat att kämpa för de sargade fiskbestånden.
Läs hela debattartikeln här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Så här kan det se ut längs Mörrumsån om planerna går i lås. Illustration: Blekinge Tekniska högskola
Lyxig kastanläggning ska sätta Blekinge på kartan

En lyxig och unik kastanläggning vid Mörrumsån kan bli nästa satsning för att sätta sportfisket i Blekinge på kartan. En presenterad förstudie avslöjar stora planer, där förhoppningen är att locka främst unga sportfiskare.

Det är Svenska Castingförbundet som i samarbete med bland annat Mörrums Kronolaxfiske smider planer på en kastanläggning, som i sitt utförande ska vara unik i Europa.
Sedan tidigare har det funnits planer på att etablera en kastanläggning i Ronneby kommun, men nu verkar alltså satsningen hamna i Karlshamn kommun i stället, och troligtvis i anslutning till Mörrumsån.

”En kastpoolsanläggning kommer stärka redan befintliga erbjudanden och tillföra något nytt, helt unikt för Europa och Sverige. Genom att arrangera internationella event vid anläggningen kommer 100-tals ambassadörer att sprida ordet i hela världen, vilket kommer stärka regionens image och varumärke på ett trovärdigt sätt”, står det i förstudien.
Nästa steg är att hitta finansiering och ännu fler samarbetspartners.

Lockar andra grupper
Någon som håller tummarna för att anläggningen blir verklighet är Ida-Maria Rigoll på Mörrums Kronolaxfiske.
– Vi håller tummarna. Med en sådan här kastanläggning skulle vi kunna locka helt andra grupper och erbjuda nya paketlösningar. Det finns redan en liknande anläggning i San Francisco, Golden Gate, men den i Karlshamns kommun skulle bli unik för Europa, säger Ida-Maria Rigoll som nu hoppas att både kommunen och andra aktörer ska nappa på idén.

Du kanske även gillar detta