Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Bolmen levererar

Bolmen har ett stabilt rykte som hemvist för storgäddor. Här kan Bengt Paulsson från Vejbystrand visa syn för sägen.
I södra Småland pratas det mycket om de stora gäddorna i Bolmen. Bland annat lever sägnen om ”zigenarbruden”, som slitit av så många linor att hon är så fullhängd med drag att det klirrar när hon simmar…
Nu var det väl inte riktigt den kalibern på gäddan som Bengt Paulsson hämtade upp i början av april. Men hon mättes till 112 centimeter och vägdes till fina 10,9 kg innan hon fick simma vidare. Nytt båtrekord och en putsning av personbästat med hela sju (!) kilo, noterar en påtagligt nöjd Bengt när han anmäler damen till 100-klubben.
Svenne Andersson

Bilden vinner nog ingen fototävling, men Bengt är glad över sin gädda – och kolla gaddarna...!

Bilden vinner nog ingen fototävling, men Bengt är glad över sin gädda – och kolla gaddarna...!

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta