Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Bombad röding?

Joel Dittmer med en obombad röding, fångad på trolling i Vättern.

Vättern är en av Europas största drickvattenreservoarer. Den försörjer 100 000-tals människor med dricksvatten och är hem för långt fler fiskar. Enligt Peter Rådberg, Riksdagsman för Miljöpartiet, planerar försvaret att utöka sina befintliga skjutningar i sjön.
Svenska försvaret har begärt tillstånd för att skjuta mot mål i sjön 80 dagar per år i stället för de 20 dagar per år som nuvarande tillstånd medger. Enligt Peter Rådberg vill man även fälla bomber tio nätter per år, utöva skarpa stridsövningar tillsammans med främmande makt och skjuta raketer som exploderar under vattnet. Totalt 10 000 raketer och 30 000 skott med automatkanon riskerar att landa på Vätterns botten om ansökan bifalls. Ett scenario som rimmar dåligt med statusen sjön har i naturskyddsvärde.
Vättern är ett Natura 2000-område och skyddas dessutom av fyra riksintressen enligt miljöbalken. Friluftsliv, fiske, natur och kulturminne i och runt Vättern skall enligt miljöminister Andreas Carlgren och riksdagen skyddas och bevaras för eftervärlden.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Em Chaipha med en av årets absolut största svenska gäddor. Foto: Privat
Trassel för polarna – då fick Em monstergäddan

Em Chaipha trodde inte att håven behövdes, eftersom det troligtvis var en liten fisk som slukat betet. Men oj så fel han hade. Både håven och kameran kom till användning eftersom det var en gädda på makalösa 17,8 kilo som satt i andra änden linan.

Drömfisken är landad!

Det är sannerligen storgäddornas vår i Sverige. Knappt har krutröken skingrats efter Esbjörn Möllerströms 18-kilosgädda innan nästa koloss rapporteras in.

Det var alltså Em Chaipha från Tidaholm som fick sitt livs fiskeminne när han var ute tillsammans med kamraterna Alexanders Lidholm och Joel Andersson.
– Vi åkte till ett ställe där vi har dragit många fina fiskar förut. Alexander och Joel fick trassel i rullen och satte sig ner för att försöka pilla upp knutarna. I samma ögonblick kastar jag ut och säger på skoj ”va gött om vi skulle få en plussare så att vi kan åka hem”.

Em tog några vevtag och gjorde ett långt stopp, och då small det till.
– Tanken slår mig inte att det är en megafisk, så jag säger till polarna att vågen inte behövs utan att jag kan handlanda den i stället. Men det fick jag ångra.

Det blev i stället en ordentlig kamp innan gäddan låg i håven, och vågen drogs alltså ned till imponerande 17,8 kilo. Måttbandet visade 124 centimeter, och fiskekamraterna insåg naturligtvis att de hade en av årets största svenska gäddor i båten.

 

Dragit 14-kilos tidigare
Em hade tidigare ett personligt rekord på 14 kilo, och frågan är vilka mål han har med sitt fiske efter en sådan här fångst?
– Det är väl att utvecklas som sportfiskare, och så har det alltid varit. Helt enkelt att köra vidare och hoppas på ännu fler stora damer, konstaterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en fantastisk fisk, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta