Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Bonito bland annat

De sista veckorna har det kommit flera rapporter om bonitofångster  i danska farvatten. Enligt en dansk yrkesfiskare ska boniton dykt upp vid precis samma tid förra året i de vatten där han fiskar. Frågan är när den första fångas i svenska vatten?
Hösten har alltid varit den tid på året då vi får flest besök av exotiska salta gäster. På senare år  tycks det som besöken blir tätare och som om fler arter hittar hit. Makrillar som fångades i Öresund under förra helgen hade sardiner i magen och på Danmarks västkust har yrkesfiskarna fångat havsbraxen.
Boniton, som var förra året havsfiskesensation i svenska vatten, har det pratats om och hoppats på sedan i våras. Följer den samma mönster som förra året bör vi kunna fånga den till exempel vid Bua i Halland. Kanske är den redan där? Den som fångar en och avslöjar sitt ställe kommer att bli lite av en hjälte, för vi är många som drömmer om att få tampas med boniton.
Anders Nicander

Har man en gång fajtat bonito på lätt utrustning vill man alltid göra det igen. (Foto: Anders Nicnader)

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta