Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Bonito i Kattegatt

Ryktena har surrat i flera veckor – och här är bildbeviset. Just nu är det möjligt för svenska sportfiskare att fånga bonito ända inne i Kattegatt!
De senaste veckorna har det rapporterats fångster av atlantisk bonito i Skagerrak. Fiskarna har fastnat i garn utanför Skagen och spöfångats utanför södra Norge.
Bekräftelsen på att den finns ända ner i Kattegatt kommer från Simon Hermansson i Bua. I fredags var han ute och trollade efter havsöring, vid Grytan utanför Båtfjorden.
– Ett krutpaket tog mitt drag, men jag märkte dessvärre att havsöringsutrustningen var alltför klen. Det resulterade i fyra tappade bonito, på grund av linbrott och tömd spole.

Så Simon åkte hem, hämtade sitt Ron Thompson jerkspö med Ambassadeur Revo-rulle. Det var lite rejälare don och på ett Viking Herring-drag lyckades Simon kroka och landa tre bonito. Den största av dem, på 1,8 kilo och 54 centimeter anmälde han till Recordfisken.
Fisken, som på svenska brukar kallas ryggstrimmig pelamid (Sarda sarda), är en ganska sällsynt höstgäst i våra vatten. FJ-veteranen Jan Olsson, med decenniers erfarenhet av salt västkustfiske, kan berätta att den dyker upp då och då.
– Troligen har det svept in salta, atlantiska djupvattenströmmar mot hela svenska västkusten. Den stora mängden bläckfisk tyder också på detta, säger Jan.
Svenne Andersson

Här är bildbeviset: en atlantisk bonito, fångad vid Grytan utanför Bua i Halland.

Här är bildbeviset: en atlantisk bonito, fångad vid Grytan utanför Bua i Halland.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta