Senast det hände var 2010-2011 – men nu verkar det vara på gång igen. Boniton sätter fart på höstfisket längs den svenska västkusten. " /> Bonito sätter fart på Västkusten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Fiskejournalen
Den svenska rekordboniton fångades av Lars-Erik Brattström utanför Bua i september 2011. (Bild: Sportfiskarna/Storfiskregistret)
Bonito sätter fart på Västkusten

Senast det hände var 2010-2011 – men nu verkar det vara på gång igen. Boniton sätter fart på höstfisket längs den svenska västkusten.
I början av augusti började det komma rapporter om bonitofångster från Oslofjorden och ryktet säger att även svenska sportfiskare har fått känna på kraften från denna formel 1-fisk. Bland annat ska det ha gjorts fångster utanför Bua i Halland, den plats som var hetast under boomen 2010.
Bonito, eller ryggstrimmig pelamid som den kallas i mera högtidliga sammanhang, tillhör makrillsläktet och brukar ofta betecknas som en minituna. Den kan bli nästan meterlång och uppemot tio kilo tung. De fiskar som fångats i svenska och norska vatten har dock varit av mera hanterligt format.
Svenska rekordet är från 2011 och lyder på 2602 gram. Den fisken fångades av Lars-Erik Brattström från Stockholm. Det norska rekordet är ännu blygsammare och stannar på 1610 gram. Men enligt uppgift har de under de senaste veckorna fångas åtskilligt större bonito i Oslofjorden.

Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta