Senast det hände var 2010-2011 – men nu verkar det vara på gång igen. Boniton sätter fart på höstfisket längs den svenska västkusten. " /> Bonito sätter fart på Västkusten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
Den svenska rekordboniton fångades av Lars-Erik Brattström utanför Bua i september 2011. (Bild: Sportfiskarna/Storfiskregistret)
Bonito sätter fart på Västkusten

Senast det hände var 2010-2011 – men nu verkar det vara på gång igen. Boniton sätter fart på höstfisket längs den svenska västkusten.
I början av augusti började det komma rapporter om bonitofångster från Oslofjorden och ryktet säger att även svenska sportfiskare har fått känna på kraften från denna formel 1-fisk. Bland annat ska det ha gjorts fångster utanför Bua i Halland, den plats som var hetast under boomen 2010.
Bonito, eller ryggstrimmig pelamid som den kallas i mera högtidliga sammanhang, tillhör makrillsläktet och brukar ofta betecknas som en minituna. Den kan bli nästan meterlång och uppemot tio kilo tung. De fiskar som fångats i svenska och norska vatten har dock varit av mera hanterligt format.
Svenska rekordet är från 2011 och lyder på 2602 gram. Den fisken fångades av Lars-Erik Brattström från Stockholm. Det norska rekordet är ännu blygsammare och stannar på 1610 gram. Men enligt uppgift har de under de senaste veckorna fångas åtskilligt större bonito i Oslofjorden.

Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta