Du behöver inte åka till Ryssland eller Kanada för att ha chansen att fånga belugastör. Det kan räcka med en tripp till Bornholm. Däremot kommer du inte vara ensam om att ha fångat just denna speciella stör. " /> Bornholmstören fångad igen – har vuxit ordentligt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Stören på Bornholm väger nu 25 kilo. Här med fångstmannen Bjarke Jørgensen. Foto: Privat
Bornholmstören fångad igen – har vuxit ordentligt

Du behöver inte åka till Ryssland eller Kanada för att ha chansen att fånga belugastör. Det kan räcka med en tripp till Bornholm. Däremot kommer du inte vara ensam om att ha fångat just denna speciella stör.

Stören på bilden tillhör faktiskt Bornholms bofasta invånare sedan 7 år tillbaka, där den släpptes ut i öringsjön Vellensbyvejen, som är ett uppskattat put-and-takevatten.

Sedan 2013 har den blivit 15 kilo tyngre, och när lokale fiskaren Bjarke Jørgensen från Rønne fångade den nyligen så vägde den 25 kilo och var 182 centimeter lång. Den aktuella stören har fångats vid ett flertal tillfällen, och senast var 2017. Enligt uppgifter till tv2bornholm.dk så bjöd fisken på en fantastisk kamp innan den släpptes tillbaka.

Det har faktiskt fångats stör i Östersjön utanför Bornholm också, och då rörde det sig om kanadensiska störar som sattes ut av tyska fiskebiologer mellan åren 2006–2008. Det bör tilläggas att arten är fredad i Östersjön. I Danmark finns det flera konstgjorda vatten där stör planterats ut, och Fiskejournalen har tidigare varit där på besök. Läs om det nedan!

Drömfiske på störig agntjuv

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Enligt guiden Philip Augustsson har det skånska silvret varit segt hittills. Foto: Privat
Seg start på öringfisket i syd – men ge inte upp!

Det vore en överdrift om vi skrev att havsöringsfisket på sydkusten fått en flygande start. Tvärtom kommer det rapporter om att öringen varit ovanligt svårflirtad denna säsongsinledning.

En av dem som kan vittna om det sega fisket är skånske guiden Philip Augustsson, som tror att öringen inte börjat leta sig in mot land ännu.
– Fisket har varit riktigt svårt och trögt hittills. Dåliga vindar, låg temperatur och hög salthalt har ställt till det. Förmodligen är mycket fisk längre ut där de har varmare vatten tack vare strömmarna, berättar Philip Augustsson för Fiskejournalen.

Han tror att det finns en del fisk i mynningar, på grund av högre sötvattenhalt.

– Jag fiskar dock personligen inte i de tillåtna mynningarna, eftersom jag inte vill bidra till att störa öringen i en miljö där de söker skydd och är lättåtkomliga.

Frågan är då vilka knep han kan bjuda på, för dem som längtar efter ett hugg?
– Fluga som imiterar räka eller spigg är alltid säkra kort. Spinnbeten i olika storlekar fungerar året om, och små beten är oftast säkra kort om man vill fånga fisk.
Philip säger att man ändå inte ska vara rädd för att köra stora beten tidigt på säsongen, fast det är kallt i vattnet.
– Då erbjuder man ett skrovmål som havsöringen inte hittar allt för ofta denna årstiden, och tendensen är att man då fångar stor fisk, tipsar Philip Augustsson.

Du kanske även gillar detta