Spaltmeter har skrivits om det katastrofala läget i Östersjön. Nu har det tagits ett nytt initiativ för att rädda havet – och i det sätts fokus på kommunernas roll. " /> Bortglömda aktörer ska försöka rädda Östersjön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Mathias Arnham
Arbetet för att rädda Östersjön går vidare, nu med fokus på kommunerna. Foto: Guillaume Baviere, Flickr.com
Bortglömda aktörer ska försöka rädda Östersjön

Spaltmeter har skrivits om det katastrofala läget i Östersjön. Nu har det tagits ett nytt initiativ för att rädda havet – och i det sätts fokus på kommunernas roll.
I början av oktober gick startskottet för ”Baltic Sea Future” – Innovation, vision and leadership for a sustainable Baltic Sea region”. Då samlades ambassadörerna från Östersjöländerna i Stockholm för att diskutera frågan. Härnäst väntar en nyinstiftat tvådagarsmöte den 6-7 mars på Stockholmsmässan. Det som utmärker mötet är att fokus inte ligger på de stora, nationella aktörerna – utan i stället på kommunerna längs Östersjöns kust. Totalt 1 500 kommuner kommer att bjudas in till mässan för att diskutera hållbarhetsfrågor.
– Det finns många framgångsrika miljöinitiativ med samarbeten runt Östersjön både på EU- och NGO-nivå. Men de som ofta glöms bort i sammanhanget är kommunerna. Vi har en viktig roll om de stora besluten ska bli verklighet i vardagen, och det är helt centralt för att få ordning på Östersjön. Det finns en studie som visar att två tredjedelar av kommunerna är omedvetna om havets nuvarande status, eller har otillräckliga resurser för att åtgärda problemen. Därför väljer vi att göra borgmästarna och deras närmaste medarbetare till huvudpersoner under Baltic Sea Future, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Anton Rosander

 

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta