Sommaren 2017 fångade Erik Axner en kungsfisk som fick klockorna att stanna. Hans fisk på 9660 gram var en av de största som någonsin fångats från en sportfiskebåt – och självklart skulle den förevigas på något sätt. " /> Bosses kungliga utmaning – spana in monstermodellen! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Nu är den klar – Bo Wessmans modell av monsterfisken som fångades av Erik Axner. Foto: Bo Wessman
Bosses kungliga utmaning – spana in monstermodellen!

Sommaren 2017 fångade Erik Axner en kungsfisk som fick klockorna att stanna. Hans fisk på 9660 gram var en av de största som någonsin fångats från en sportfiskebåt – och självklart skulle den förevigas på något sätt.

Modellen i sin fulla längd.

Erik Axner arbetar som guide på Nordic Sea Angling i Nordnorge, och kungsfisken på 9660 gram rankade han då som sin absolut skönaste. Läs om hela äventyret här!

Han beslöt sig för att låta göra en modell av fisken, och den kungliga utmaningen gick till erfarne montagemästaren Bo Wessman. Nu är resultatet färdigt, och lagom till jul får alltså Erik Axner hem sin röda trofé.

– Bo Wessman är verkligen i en klass för sig, kolla bara detaljarbetet på denna. Ser verkligen fram emot att den ska pryda hyllan hemma, berömmer Erik Axner.

Erik Axner med jättefisken. Foto: Nordic Sea Angling

Bo Wessman beskriver själv det svåraste med uppdraget:
– Att rekonstruera hur den såg ut när den levde, tror jag. Den är tagen på 300 meters djup och starkt deformerad av tryckförändringen på de bilder som jag fick av Erik. Man kan bara titta på det uppsvällda ansiktet och den ojämna kroppsytan, det är troligen fullt med små expanderade gasblåsor i huden, säger Bo Wessman till Fiskejournalen.

Enligt Erik Axner kan man höra hur det knastrar om en sån här fisk, när den ligger och rullar i båten, ungefär som när man trampar på bubbelplast.

– Och de flesta kungsfiskar på bild är ju så. Eftersom de lever så djupt finns det i stort sett inga bilder alls av levande kungsfiskar i sin normala miljö. Det var ett riktigt detektivarbete och jag fick extrapolera och dra slutsatser från alla möjliga arter som liknar kungsfisk, berättar Bo Wessman.

Bra jobbat av er båda – säger vi på Fiskejournalen!

Läs mer om Erik Axners stora fiskar:

https://www.fiskejournalen.se/djup-jakt-pa-vitrocka-gav-nastan-norskt-rekord/

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta