Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Böter för tjuvfiskare

Efter att Greenpeace monterat spårsändare på de danska fiskebåtarna kunda man föjla efter och dokumetera tjuvfisket. (Foto: Greenpeace)

Sveriges Radio rapporterar att dansk domstol har dömt yrkesfiskare för tjuvfiske. Straffet blev böter och beslagtagen fångst. Bevismaterialet var insamlat av Greenpeace som använt gömda spårsändare.
Det var Greenpeace som avslöjade yrkesfiskaren genom att gömma satellitspårningsutrustning ombord på flera fiskebåtar. När de sedan lämnade hemmahamnen Gilleleje, kunde Greenpeace positionera och filma båtarna. I området utanför Gilleleje råder totalförbud, bland annat för att rädda torskbeståndet. Under tisdagen tillkännagavs en fällande dom mot yrkesfikarna. Staffet blev 70 000 danska kronor i böter samt att man beslagtog fångst värd 260 000 danska kronor. Greenpeace hoppas nu att domen skall blåsa liv i det svenska rättsväsendet.
– Domen bör få fart på de ytterligare 20-talet anmälningar som svenska kustbevakningen har lämnat till polisen i Helsingborg, men som bara har blivit liggande i Sverige på grund av dålig samordning mellan länderna, säger Jan Isaksson fiskeansvarig på Greenpeace till Sveriges Radio.
Här kan du läsa hur Greenpeace avslöjade tjuvfisket.
För knappt ett år sedan rapporterade Fiskejournalen om det danska tjuvfisket. Läs mer här.
Morgan Fihn


Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta