Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Böter för tjuvfiskare

Efter att Greenpeace monterat spårsändare på de danska fiskebåtarna kunda man föjla efter och dokumetera tjuvfisket. (Foto: Greenpeace)

Sveriges Radio rapporterar att dansk domstol har dömt yrkesfiskare för tjuvfiske. Straffet blev böter och beslagtagen fångst. Bevismaterialet var insamlat av Greenpeace som använt gömda spårsändare.
Det var Greenpeace som avslöjade yrkesfiskaren genom att gömma satellitspårningsutrustning ombord på flera fiskebåtar. När de sedan lämnade hemmahamnen Gilleleje, kunde Greenpeace positionera och filma båtarna. I området utanför Gilleleje råder totalförbud, bland annat för att rädda torskbeståndet. Under tisdagen tillkännagavs en fällande dom mot yrkesfikarna. Staffet blev 70 000 danska kronor i böter samt att man beslagtog fångst värd 260 000 danska kronor. Greenpeace hoppas nu att domen skall blåsa liv i det svenska rättsväsendet.
– Domen bör få fart på de ytterligare 20-talet anmälningar som svenska kustbevakningen har lämnat till polisen i Helsingborg, men som bara har blivit liggande i Sverige på grund av dålig samordning mellan länderna, säger Jan Isaksson fiskeansvarig på Greenpeace till Sveriges Radio.
Här kan du läsa hur Greenpeace avslöjade tjuvfisket.
För knappt ett år sedan rapporterade Fiskejournalen om det danska tjuvfisket. Läs mer här.
Morgan Fihn


Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta