Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Bottenfärg åter tillåten

Är en båt med skrovet täckt av snäckor och havstulpaner sämre för miljön än kopparbaserad bottenfärg? (Foto: Morgan Fihn)

Det är återigen tillåtet att måla båten med kopparbaserad färg. I Östersjön har detta varit förbjudet sedan 1999. Beskedet tas emot med blandade reaktioner.
Sveriges Radio har pratat med Erik Ydreberg, som snart doktorerar om hur båtbottenfärger påverkar miljön.
– Kopparfärg är ett hot mot en sorts alger som gör att havet mår bra och det kan i sin tur påverka fisk och kräftdjur, säger han.
Andra menar att de alger, havstulpaner och musslor som sätter sig på fartygens skrov ökar friktionen mot vattnet och i sin tur medför lägre fart, ökad bränsleförbrukning och sämre manövreringsförmåga.
Under förbudsperioden har myndigheter gjort undantag för yrkessjöfart, hamnanläggningar och fiskodlingar.
Tips! Om du klickar på etiketten bottenfärg här nedan, så kan du läsa tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta