Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Bottenfärg utreds

Nu skall landets tvättanläggningar för fritidsbåtar kartläggas. (Foto: Johan Ahlbom)

Havs- och vattenmyndigheten har fått i uppdrag från regeringen att kartlägga de tvättalternativ som finns för fritidsbåtar idag. Målet med arbetet är att skapa nationella riktlinjer för hur båtbottentvättarna ska fungera och hur utsläppen från dem ska hanteras.
Båtar i havet får efter en tid bottnen täckt av alger, havstulpaner och annan påväxt. Det bildar ett skikt som försämrar båtens köregenskaper och ökar bränsleförbrukningen. Traditionellt har båtägare använt sig av giftiga båtbottenfärger för att slippa problemet, men gifterna skapar nya problem eftersom de skadar livet i havet.
– Det är en prioriterad fråga att få bort de giftiga bottenfärgerna, men vi vet att det är svårt. Det säger Janna Ekholm, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Ett led i det arbetet är att se till att det finns tvättanläggningar för fritidsbåtar, som fungerar miljövänligt och som är praktiska och tillgängliga för båtägarna. Idag finns inga rikstäckande regler för hur sådana här tvättar ska se ut, var de ska finnas eller hur man ska ta hand om utsläppen från dem.
Arbetet med att kartlägga de olika tvättmetoderna har påbörjats genom en inventering där landets kommuner blivit ombedda att beskriva var i kommunen spolplattor, borsttvättar och tvättar på land finns.
– Nu vill vi veta vad folk tycker. Vi vill identifiera problemen och hitta lösningar, säger Janna Ekholm.
Nästa steg är därför att hålla dialogmöten med alla som är intresserade av frågan. Två möten ska hållas, ett i Stockholm och ett i Göteborg, den 28 november respektive 2 december, med representanter för kommuner, myndigheter, båtbranschen, miljöorganisationer med flera.
Vill du delta i ett av dessa dialogmöten? Klicka här.
Här kan du läsa tidigare notiser om bottenfärg.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta