Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Bottenfärg utreds

Nu skall landets tvättanläggningar för fritidsbåtar kartläggas. (Foto: Johan Ahlbom)

Havs- och vattenmyndigheten har fått i uppdrag från regeringen att kartlägga de tvättalternativ som finns för fritidsbåtar idag. Målet med arbetet är att skapa nationella riktlinjer för hur båtbottentvättarna ska fungera och hur utsläppen från dem ska hanteras.
Båtar i havet får efter en tid bottnen täckt av alger, havstulpaner och annan påväxt. Det bildar ett skikt som försämrar båtens köregenskaper och ökar bränsleförbrukningen. Traditionellt har båtägare använt sig av giftiga båtbottenfärger för att slippa problemet, men gifterna skapar nya problem eftersom de skadar livet i havet.
– Det är en prioriterad fråga att få bort de giftiga bottenfärgerna, men vi vet att det är svårt. Det säger Janna Ekholm, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Ett led i det arbetet är att se till att det finns tvättanläggningar för fritidsbåtar, som fungerar miljövänligt och som är praktiska och tillgängliga för båtägarna. Idag finns inga rikstäckande regler för hur sådana här tvättar ska se ut, var de ska finnas eller hur man ska ta hand om utsläppen från dem.
Arbetet med att kartlägga de olika tvättmetoderna har påbörjats genom en inventering där landets kommuner blivit ombedda att beskriva var i kommunen spolplattor, borsttvättar och tvättar på land finns.
– Nu vill vi veta vad folk tycker. Vi vill identifiera problemen och hitta lösningar, säger Janna Ekholm.
Nästa steg är därför att hålla dialogmöten med alla som är intresserade av frågan. Två möten ska hållas, ett i Stockholm och ett i Göteborg, den 28 november respektive 2 december, med representanter för kommuner, myndigheter, båtbranschen, miljöorganisationer med flera.
Vill du delta i ett av dessa dialogmöten? Klicka här.
Här kan du läsa tidigare notiser om bottenfärg.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta