Vi vågar redan nu utse detta till en av årets häftigaste fångster på flugspö. Sune Westberg fick en id på flugspö som är den största som någonsin fångats med den metoden, och som dessutom glidtacklade det svenska rekordet. " /> Bottennappet med flugspöt var en osannolik storfisk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Snacka om tungt gods på flugspö ... Foto: Privat
Bottennappet med flugspöt var en osannolik storfisk

Vi vågar redan nu utse detta till en av årets häftigaste fångster på flugspö. Sune Westberg fick en id på flugspö som är den största som någonsin fångats med den metoden, och som dessutom glidtacklade det svenska rekordet.

Sune Westberg i Örnsköldsvik hade en osannolik fiskedag när han fick två mega-idar på flugspö i Strömsån. Den ena vägde 2,7 kilo, men bleknade i jämförelse med den andra jättefisken som bara var 40 gram från det svenska rekordet.

– Jag körde med flugspö i klass 6 laddat med flytlina med sjunktafs och längst ut satt det en orande streamer. Jag tycker att orange är överlägset bästa färgen på flugan när man är ute efter id, berättar Sune för Fiskejournalen.

Fisket var inledningsvis trögt, men han lyckades få en fin id efter ett tag och den såg grann ut i håven, så han bestämde sig för att väga den.

– Anledningen var att jag under en period från slutet av 80-talet hade det svenska rekordet på flugfångad id på 2,6 kilo och blev nyfiken om denna var större. Det visade sig att den vägde 2,7 kilo och jag kände mig supernöjd.

Sune fiskade vidare och fick ytterligare ett par idar runt 2 kilo när det plötsligt blev stumt.

BOTTENNAPPET RÖRDE PÅ SIG

– Jag hann tänka ”bottenapp” men insåg direkt att ”bottennappet” rörde på sig. Fisken bjöd inte på någon vådlig fajt utan den gick mest med sidan mot strömmen och påminde mer om en stor braxen. Efter några minuter får jag in fisken i håven och känner direkt att det är den största id jag fått, vilket också vägningen bekräftade.

Fisken var inte så lång, bara 56 centimeter, men den var enormt grov över ryggen och vägde imponerande 3740 gram.

– När jag var vid ån var jag inte medveten om hur stor den var, alltså i jämförelse med det svenska rekordet. Det var först när jag kom hem som jag googlade och insåg hur fin den var. Fisken är såklart återutsatt och ska förhoppningsvis leka snart, hälsar Sune Westberg.

Läs om fler storfiskar i Fiskejournalen:

Heta Hallensjö slår till igen – nu med monstermört

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta