KD-politiker: ”Bottentrålning bra för miljön”

Roland Utbult (KD) förespråkar bottentrålning – det gör inte Wiwi-Anne Johansson (V) och Emma Nohrén (MP). (Foto: Fredrik Hjerling, bilden på Nohrén)

Roland Utbult (KD) förespråkar bottentrålning – det gör inte Wiwi-Anne Johansson (V) och Emma Nohrén (MP). (Foto: Fredrik Hjerling, bilden på Nohrén)

Roland Utbult (KD) skrev nyligen en debattartikel i GP och uttryckte bland annat åsikten: ”bottentrålning är ett sätt att hålla havsbotten vid liv”.
Detta och ett flertal andra uppseendeväckande påståenden bemöts nu av Wiwi-Anne Johansson (V) och Emma Nohrén (MP), som anser att fiskemetoden är brutalt destruktiv.

KD-politikern Roland Utbult skrev nyligen en debattartikel i Göteborgs-posten, där han påstod att ”bottentrålning är bättre än sitt rykte”. Han gick till attack mot Vänsterpartiets riksdagsledamot Wiwi-Anne Johansson och Miljöpartiets riksdagskandidat Emma Nohrén och framhöll flera anledningar till varför deras hållning till bottentrålning var felaktig. Han skrev bland annat:
”I Kattegatt finns områden där bottentrålning förbjudits och där resultatet blivit en död botten på grund av de sediment som samlas på havsbotten.”
Utbult som även hävdar att: ”Bottentrålning är ingen miljöfarlig verksamhet och inget fördärv utan ett sätt att hålla havsbotten levande.”
De påståendena saknar dock vetenskaplig uppbackning, men han hänvisade även till en Australiensisk studie där havsbotten i stort sett blir opåverkad av att trålarna släpas fram där. Relevansen för jämförelsen kan dock ifrågasättas…

Många som ifrågasätter Utbult
Roland Utbults debattinlägg har skapat en hel del irritation bland miljövänner och nu ger de utpekade riksdagsledamöterna svar på tal i en debattartikel i GP.
De båda debattörerna Johansson och Nohrén ifrågasätter riktigheten i Utbults hänvisning till den Australiensiska studien. Såhär skriver de:
”Vi tror inte att Roland Utbults hänvisning till en australiensisk studie som handlar om djuphavsfiske i Antarktis på över 1 000 meters djup efter två enskilda arter utanför ett marint reservat stort som Irland där man redan skyddat de känsligaste bottnarna är relevant att översätta att gälla hela det svenska fisket. Däremot finns det väldigt många fler undersökningar från närområdet som visar på de negativa konsekvenserna bottentrålningen har.”
Johansson och Nohrén menar alltså, till skillnad mot Utbult, att bottentrålning har en förödande inverkan på miljön. De skriver:
”Det råder heller inget tvivel om att fiske med bottentrål är förödande för såväl botten som för fiskebestånden. FN:s miljöorgan UNEP beskriver i en rapport från 2008 till och med bottentrålning som ”bland de mest destruktiva fiskemetoderna i världen”.
Här hittar Utbults debattartikel och här kan ni läsa Johanssons och Nohréns svar.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...