Roland Utbult (KD) förespråkar bottentrålning – det gör inte Wiwi-Anne Johansson (V) och Emma Nohrén (MP). (Foto: Fredrik Hjerling, bilden på Nohrén) Roland Utbult (KD) förespråkar bottentrålning – det gör inte Wiwi-Anne Johansson (V) och Emma Nohrén (MP). (Foto: Fredrik Hjerling, bilden på Nohrén)[/caption] " /> KD-politiker: "Bottentrålning bra för miljön" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
KD-politiker: ”Bottentrålning bra för miljön”
Roland Utbult (KD) förespråkar bottentrålning – det gör inte Wiwi-Anne Johansson (V) och Emma Nohrén (MP). (Foto: Fredrik Hjerling, bilden på Nohrén)

Roland Utbult (KD) förespråkar bottentrålning – det gör inte Wiwi-Anne Johansson (V) och Emma Nohrén (MP). (Foto: Fredrik Hjerling, bilden på Nohrén)

Roland Utbult (KD) skrev nyligen en debattartikel i GP och uttryckte bland annat åsikten: ”bottentrålning är ett sätt att hålla havsbotten vid liv”.
Detta och ett flertal andra uppseendeväckande påståenden bemöts nu av Wiwi-Anne Johansson (V) och Emma Nohrén (MP), som anser att fiskemetoden är brutalt destruktiv.

KD-politikern Roland Utbult skrev nyligen en debattartikel i Göteborgs-posten, där han påstod att ”bottentrålning är bättre än sitt rykte”. Han gick till attack mot Vänsterpartiets riksdagsledamot Wiwi-Anne Johansson och Miljöpartiets riksdagskandidat Emma Nohrén och framhöll flera anledningar till varför deras hållning till bottentrålning var felaktig. Han skrev bland annat:
”I Kattegatt finns områden där bottentrålning förbjudits och där resultatet blivit en död botten på grund av de sediment som samlas på havsbotten.”
Utbult som även hävdar att: ”Bottentrålning är ingen miljöfarlig verksamhet och inget fördärv utan ett sätt att hålla havsbotten levande.”
De påståendena saknar dock vetenskaplig uppbackning, men han hänvisade även till en Australiensisk studie där havsbotten i stort sett blir opåverkad av att trålarna släpas fram där. Relevansen för jämförelsen kan dock ifrågasättas…

Många som ifrågasätter Utbult
Roland Utbults debattinlägg har skapat en hel del irritation bland miljövänner och nu ger de utpekade riksdagsledamöterna svar på tal i en debattartikel i GP.
De båda debattörerna Johansson och Nohrén ifrågasätter riktigheten i Utbults hänvisning till den Australiensiska studien. Såhär skriver de:

”Vi tror inte att Roland Utbults hänvisning till en australiensisk studie som handlar om djuphavsfiske i Antarktis på över 1 000 meters djup efter två enskilda arter utanför ett marint reservat stort som Irland där man redan skyddat de känsligaste bottnarna är relevant att översätta att gälla hela det svenska fisket. Däremot finns det väldigt många fler undersökningar från närområdet som visar på de negativa konsekvenserna bottentrålningen har.”
Johansson och Nohrén menar alltså, till skillnad mot Utbult, att bottentrålning har en förödande inverkan på miljön. De skriver:
”Det råder heller inget tvivel om att fiske med bottentrål är förödande för såväl botten som för fiskebestånden. FN:s miljöorgan UNEP beskriver i en rapport från 2008 till och med bottentrålning som ”bland de mest destruktiva fiskemetoderna i världen”.
Här hittar Utbults debattartikel och här kan ni läsa Johanssons och Nohréns svar.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta