Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Bra koll i Väst

I går kunde vi höra och läsa i media att få tjuvfiskare fälls även om de tas på bar gärning. I Västsverige finns på flera håll en god bevakning av vattnen och ett gott samarbete mellan Fisketillsyn och Polis.
Tjuvfiske är på många håll i landet ett allvarligt hot mot fiskbestånden. Både i sött och salt vatten tar sig vissa människor rätten att roffa åt sig och skövla. I vattnen kring Tjörn och Orust är det annorlunda. Här samarbetar de ideellt arbetande fisketillsyningsmännen med Sjöpolisen. Beslagen av tjuvfiskeredskap låter höra om sig i lokala medier och allmänhetens medvetenhet blir allt större.
Anders Nicander

Fisketillsynen i Västra götaland och Sjöpolis från Göteborg talar med havsöringfiskare under vårfisket i Hake fjord. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta