[/caption] " /> Bra laxbesked från östersjöälvarna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Bra laxbesked från östersjöälvarna

Norman Kotzurek med en tiokilos junilax från Mörrumsån, fisken var endast 89 centimeter lång.

Om mungiporna pekar nedåt på laxfiskare vid västkusten och i Norge, så är det gladare miner vid östersjöälvarna. Det talas om laxbonanza och trendbrott i flera älvar. Något som kunde skönjas redan 2012.
Många älvar uppvisar i år en rekorduppvandring när det gäller lax. Mörrumsån brottades med för låg vattenföring när laxen skulle stiga, men uppvandringen kom igång på en liten vattenökning i slutet av maj – och det steg mycket lax därefter. Dock blev ån varm, laxen blev svårtrugad och fångsterna därefter, men alla rapporter talar för att uppstigningen av lax är klart bättre än de senaste åren. Höstfisket kan bli mycket trevligt när vattentempen sjunker.
I Dalälven har det varit kanonfiske sedan början av juni. Vissa dagar fångas över 50 laxar, dessutom mycket stor lax! Västerbottenälvarna går också mycket bra, Byskeälven redan uppe i 490 laxar, jämfört med 2012 då det togs 662 laxar. Det varma vädret gör laxen svårflirtad just nu.
I Kalixälven har uppvandringen ökat med många 100 procent jämfört 2012, likadant i Ume/Vindelälven.

Det kan bli den bästa uppvandringen på många år i östersjöälvarna. Begränsningar i utsjö- och kustfisket har fått den effekt som alla efterlyst i många år. Nu gäller det att hålla fast på den vägen, inga ökningar i laxkvoterna till havs kan accepteras, utan istället skall laxfisket till havs avvecklas, eller styras till terminalfisken i utbyggda älvar med stora smoltutsättningar, det menar flera sakkunniga.
Hans Schibli

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta