Bra Miljöval ger pengar till fiskevård

Vattenkraft hindrar ofta fisken från att leka. Genom att bygga alternativa passager, så kallade fiskvägar, kan problemen reduceras. Foto: Hans-Göran Hansson

Har du sett över ditt elabonnemang och fått inblick i var elen du köper kommer ifrån? De som köper miljömärkt el via Bra Miljöval bidrar till mängder av fiskevårdande insatser i hela landet. 

Naturskyddsföreningen står bakom Bra Miljöval vars syfte är att underlätta vägen till miljövänlig konsumtion och att stödja miljövårdande insatser. Bra Miljöval har miljömärkt el sedan 1996, och med tiden ställt allt hårdare miljökrav. Skillnaden mellan miljömärkt el och el som ”bara” är förnybar är stor. Vad gäller vattenkraft tillåts exempelvis ingen torrläggning av vattendrag och ingen nybyggnation av vattenkraftverk. Bra Miljöval kräver dessutom att elbolagen avsätter pengar för åtgärder som motverkar eller reparerar vattenkraftens skadeverkningar. Ofta handlar det om utrivning av dammar, omlöp kring kraftverk eller återställning av påverkade vattendrag.

Foto: Hans-Göran Hansson
Flera fiskvägar i Hjoån har byggts för att öring och andra arter ska kunna vandra upp för lek. Projektet har delvis bekostats via försäljning av miljömärkt el. Foto: Hans-Göran Hansson

Totalt har ca 130 miljöprojekt finansierats av Bra Miljöval, varav ett fyrtiotal pågår just nu.
– Det känns meningsfullt att en miljömärkning inte bara ställer miljökrav, utan också gör något för att reparera de miljöskador som redan uppstått, säger Emanuel Blume på Naturskyddsföreningen.

”Det känns meningsfullt att en miljömärkning inte bara ställer miljökrav, utan också gör något för att reparera de miljöskador som redan uppstått”

Ett lyckat projekt som delvis finansierats av Bra Miljöval är den totala omvandling som skett i Hjoån, där öringen nu för första gången på flera hundra år kan vandra upp i Mullsjön och vidare till sina gamla lekområden.

Foto: Hans-Göran Hansson
Full fart mot lek! Nyligen inventerades två sträckor i Hjoån och forskarna fann 61 respektive 20 lekgropar, varav flera hade använts av mer än ett öringpar. Foto: Hans-Göran Hansson

Hans-Göran Hansson har varit engagerad i projektet tillsammans med Hjoåns FVO och är tacksam över de bidrag som gjort den omfattande restaureringen möjlig. – Jag tycker att Naturskyddsföreningen är väldigt bra att samarbeta med. Ansökan kan göras året runt och hanteras alltid snabbt och effektivt. Dessutom är de väldigt engagerade i de projekt de medverkar i, berättar han.

Här kan ni se en karta över alla färdiga och pågående projekt som gjorts via medel från Bra Miljöval.

Hans Hällman

Publicerad: 10 February 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: