Bra sommarfiske i Öresund

Kanske kan en fisketur i Öresund vara en bra start på sommaren?

Kanske kan en fisketur i Öresund vara en bra start på sommaren?

Öresund är ett av de få ställen i Sverige där havet fortfarande lever och är fullt av fisk. Just nu är det massor av torsk i sundet och en tur ut på havet kan vara den perfekta starten på fiskesommaren.
Torskar, plattfisk, marulk, havskatt, kolja – variationen i havet är stor och Öresund hyser hela 120 olika fiskarter. Men det är inte bara en hög biologisk mångfald i sundet, utan fiskpopulationerna har dessutom mycket högre produktivitet här än i Östersjön och Skagerrak. Detta förklaras av det trålningsförbud som rått sedan 1930-talet.
– Våra fiskegäster har sammanlagt fått över 40 olika arter och det kommer även upp en del riktigt stora fiskar. Största torsken i år vägde 14,5 kilo, säger Niklas Nielsen som driver ett turbåtsföretag med båtar som går från Helsingborg.
– Dessutom är det en förmån att få jobba i ett friskt hav där fiskegästerna med gott samvete kan ta med en torsk hem till middag,

Enkelt att havsfiska
Med utbudet av turbåtar runt sundet, är det en relativ enkel match för de flesta att få en sportfiskeupplevelse på havet. Medan den vane sportfiskaren väljer att meta efter olika arter så väljer ofta nybörjaren fiska med pilk efter torsk, sill och makrill. Har man ingen egen utrustning, finns det att hyra ombord.
– Senaste veckorna har både vädret och fisket varit toppen, säger Niklas Nielsen.
– Förra veckan tog en gäst en torsk på över tio kilo och merparten av torsken låg på mellan 3 och 5 kilo.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...