Dags att åka norrut till laxfisket! (Foto: Johan Larsson) Dags att åka norrut till laxfisket! (Foto: Johan Larsson)[/caption] " /> Bra start på årets laxfiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Bra start på årets laxfiske
Dags att åka norrut till laxfisket! (Foto: Johan Larsson)

Dags att åka norrut till laxfisket! (Foto: Johan Larsson)

Sportfiske: Rapporter från fiskräknare vid Norrlands olika laxälvar visar på bra uppgång av lax i de flesta vattendrag från Simojoki i Finland till Byske i Västerbotten och det rapporteras generellt om bra sportfiskefångster.
Så här långt är det ett bra år med mycket och tidig lax. Den 11 juni noterades en stigning av mer än 900 laxar under ett dygn vid ekoräknaren i Kattilakoski i Torne älv.
– Vi hoppas verkligen att trenden håller i sig och att årets återkomster kan bli en språngbräda på vilka vi kan bygga starka bestånd i alla våra vildlaxälvar. De två senaste åren har laxuppgång varit bra i de stora fjällälvarna Torne, Kalix och Vindeln, men det är viktigt att alla vildlaxälvar förstärks, kommenterar Glenn Douglas, Sportfiskarnas regionkontor Norr, ansvarig för projektet ”Laxfiske framtidens besöksnäring”.

Ronny Landin från Jockfalls turistanläggning vid Kalix älv är nöjd med årets fiskestart. Mycket lax kom direkt till Jockfall och fiskegästerna har haft bra fiske med en snittvikt i fångsterna på 11-12 kiloslax.
– Fortsätter laxen att komma så kan vi entreprenörer skapa mer jobb längs hela älvdalen. Östersjölaxen har en betydligt större genomsnittsvikt än laxen i exempelvis Skottland och Norge. Kan vi få ut detta budskap kommer Sverige att kunna skörda vinsterna av starka laxbestånd och outbyggda vattendrag, säger Ronny Landin.

Se resultat av årets laxvandring på webben:
Torne-, Kalix-, Råne-, Pite-, Åby älv och Rickleån
Byskeälv
Vindelälven
Sportfiskarna och Kommunförbundet Norrbotten fortsätter jobba för laxens bästa och för att politiker och tjänstemän ska upprätthålla det viktiga arbetet med att skapa en långsiktig politik och ett regelverk som förbättrar vår gemensamma resurs – vildlaxen.

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta