Bra start på årets laxfiske

Dags att åka norrut till laxfisket! (Foto: Johan Larsson)

Dags att åka norrut till laxfisket! (Foto: Johan Larsson)

Sportfiske: Rapporter från fiskräknare vid Norrlands olika laxälvar visar på bra uppgång av lax i de flesta vattendrag från Simojoki i Finland till Byske i Västerbotten och det rapporteras generellt om bra sportfiskefångster.
Så här långt är det ett bra år med mycket och tidig lax. Den 11 juni noterades en stigning av mer än 900 laxar under ett dygn vid ekoräknaren i Kattilakoski i Torne älv.
– Vi hoppas verkligen att trenden håller i sig och att årets återkomster kan bli en språngbräda på vilka vi kan bygga starka bestånd i alla våra vildlaxälvar. De två senaste åren har laxuppgång varit bra i de stora fjällälvarna Torne, Kalix och Vindeln, men det är viktigt att alla vildlaxälvar förstärks, kommenterar Glenn Douglas, Sportfiskarnas regionkontor Norr, ansvarig för projektet ”Laxfiske framtidens besöksnäring”.
Ronny Landin från Jockfalls turistanläggning vid Kalix älv är nöjd med årets fiskestart. Mycket lax kom direkt till Jockfall och fiskegästerna har haft bra fiske med en snittvikt i fångsterna på 11-12 kiloslax.
– Fortsätter laxen att komma så kan vi entreprenörer skapa mer jobb längs hela älvdalen. Östersjölaxen har en betydligt större genomsnittsvikt än laxen i exempelvis Skottland och Norge. Kan vi få ut detta budskap kommer Sverige att kunna skörda vinsterna av starka laxbestånd och outbyggda vattendrag, säger Ronny Landin.

Se resultat av årets laxvandring på webben:
Torne-, Kalix-, Råne-, Pite-, Åby älv och Rickleån
Byskeälv
Vindelälven
Sportfiskarna och Kommunförbundet Norrbotten fortsätter jobba för laxens bästa och för att politiker och tjänstemän ska upprätthålla det viktiga arbetet med att skapa en långsiktig politik och ett regelverk som förbättrar vår gemensamma resurs – vildlaxen.

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...